Közösségi bor a gyakorlatban
„A Közösségi bor projekt legnagyobb újítása nem csak az, hogy közösen készítjük a bort, hanem, hogy lehetőséget adunk magunknak és a többi csatlakozónak, hogy átérezhessék milyen elképesztő munkával és felelősséggel jár bort, ne adj isten jó bort készíteni. A közösen összeadott pénzt elsőként a szőlő és a hordó megvásárlására fordítjuk, de a későbbiekben ebből finanszírozzuk a borrá válás későbbi költségeit is” – mondja a lumenes Kobrizsa Ádám, a projektet felkaroló Mindspace Kft. ügyvezetője.
Folkmann László szerint nagyon pozitív, hogy családi borászatokat sikerült megnyerni a projekthez: „Melyek méreténél fogva, az egész kezdeményezés emberléptékű maradhat, továbbá fontos, hogy ezek a gazdaságok nem használnak olyan technológiát, ami kiváltaná a résztvevők személyes közreműködését. Itt tényleg minden kézre szükség van, és a csapat jelenléte, munkája befolyásolja az eredményt. Mikor nem minden az elmélet optimális körülményei között zajlik, hanem az élet kényszerít a rendelkezésre álló erőforrásoknak megfelelően a legjobb vagy legkisebb rossz irányába haladni, abból van itt bőven. A tudás tapasztalati szinten rakódik le, sokszor olyan dolgok kerülnek a felszínre, amit a tankönyvek nem említenek. Az egyik ilyen a közös munka hangulata, ezt szándékosan nem hívjuk örömnek, mert ez sokszor kemény, kudarcokkal és megalkuvással teli, de mindenképpen megedzi a közösséget” – mondja a lumenes borkereskedő.
Ez lesz idén
Mint azt a szervezőktől megtudtuk, 2016-ban három borvidéken indul a párhuzamos munka, már a metszéstől részt lehet venni a teljes szőlészeti munkában, majd a borkészítésben.