Depresszió ellen VR-terápia

2016. február 16. 09:25

A virtuális valóság már a modern pszichológusok és pszichiáterek munkaeszközévé válik lassan.

2016. február 16. 09:25
Rachel Moss

„Ugyan a magyar pszichológusokat még az új kamarájuk alapítása és a lélek kuruzslói és kontárainak eliminálása köti le, tőlünk kicsit nyugatabbra már a virtuális valóságot is használják a praxisban a depresszió ellen. A virtuális terápia a VR egyik előnyét használja ki, szembesít a valódi és a virtuális valóságban leledző Énünkkel, vagyis a páciens saját magát vizsgálhatja és kezelheti is. (Arra már nem is merünk gondolni, hogy a coach-ként szereplő pszichológus szakembert is megkettőzzük véletlenül, mert az meredek eredményeket idézhetne elő, amikor a hóhért akasztják esete állna fenn.)
 
 
Az University College London és az ICREA (Catalana de Reberca i Estudis Avacats) depresszióval, tehát mentális problémákkal küzdő páciensek bevonásával tesztelte a virtuális valóságot. A kísérletekben saját avatárjukat vetítették ki a virtuális valóságba, majd ezzel a projekcióval kellett azonosulniuk, vagyis imitálni annak mozgását és viselkedését. Ezután következett a keményebb feladat, egy síró gyereket kellett megnyugtatniuk, egy boldog emlék felidézésével beszélgetve vele. A lélek turkászai ezután egy meglepő csavarral lecserélték az eddig használt VR-sisakot és a páciensek a gyerek képében tértek vissza a virtuális valóságba immár és szembesültek hogyan próbálták megnyugtatni saját magukat, ez mennyire volt sikeres.
 
 
A megdöbbentő élmény (mindenki így reagált a testcserés lelki támadásra) a 15 páciens közül 9-nél csökkentette a depresszióját, ez az állapot az 1 hónappal későbbi kontrollon már viszont csak 4 esetében hozott maradandó állapotot (közben nem használhattak VR technikát természetesen a betegek). Mellesleg egy-egy ilyen kezelés 45 percet vesz igénybe és úgy tűnt 3–4 ilyen drasztikus lelki élmény az, ami hónapokig tartó javulást okozhat. 
 
 
Mivel a kísérletek még csak a kezdet kezdetén állnak nyilván finomítani kell a rendszert, illetve nem is várható el a virtuális terápiától az, hogy mindenféle fajta depressziót gyógyíthasson. A VR viszont így látható, hogy a pszichológusok és a pszichiáterek kezében is hasznos találmány lehet, de nyilván eme tudomány számára is ki kell kísérletezni milyen fajta virtuális történetek segítenek a munkájukban. Illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy a páciensek rá is tudnak szokni, mert az élmény addiktív, tehát csak mértékkel lehet alkalmazni majd terápiás célzattal is. Kérdés még az mikor bukkan fel majd az egyház is a VR valóságok kapcsán, hiszen joggal követelhet majd itt is szerepet magának, hiszen a lélek az ő business-ükhöz is tartozik. A VR amennyiben tényleg 2016 nagy trendje lesz az itc világban óriási társadalmi vitákat eredményezhet majd a jövőben. De látható már Marx foroghat Londonban a sírjában, mert a Virtuális Valóság lesz a nép ópiuma."

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. március 05. 19:14
Hát ez igen csak érdekes. Mert ha ekkora hatása van mentálisan, akkor az elég sokféle veszélyt is magában rejt,ha üzleti alapon elterjesztik, és reklámozzák, hogy legyen ilyen mindenkinek. Főleg a gyerekekre lesz ez veszélyes, akik még alakulnak, fejlődnek.
thomsen
2016. február 16. 18:31
Jó nagy baromság. A személyes emberi kapcsolatokat semmi nem helyettesítheti, a szimuláció sem, mert az mindig is csak pixelbámulás marad. Rengeteg a depressziós, az emberek nagy része izoláltan él, pedig robbanásszerűen növekedett a kommunikációtechnológia. Miért? Persze az a technológia, amiben nem tudom (vagy csak nagyon nehezen) megkülönböztetni az embert a géptől, inkább ne jöjjön el (de el fog).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!