Kormányzati analitika a Superweeken: nem szexi, de sokat hozhat

2016. február 17. 10:46

Damion Brown ausztrál webanalitikai tanácsadó a 2016-os Superweeken beszélt a kormányzati webforgalmi adatok elemzésének sajátosságairól. Brown a tartalmat és a tranzakciókat helyezi a közszféra oldalainak optimalizálása során a középpontba, és alapvető jelentőségűnek tartja az elérhető állampolgári időmegtakarítás mérhetőségét.

2016. február 17. 10:46
Balogh Ákos Gergely

Kormányzati web – a webanalitika kárómintás zoknija címmel tartott előadást a 2016-os Superweeken Damion Brown, a Data Runs Deep vezető tanácsadója. A hagyományosan a galyatetői Hunguest Grandhotel Galyában tartott analitikai konferencia ausztrál előadója arról beszélt, hogy az állam hiába rendelkezik rengeteg adattal, ez sokkal kevésbé hozza lázba a webes adatok elemzőit, mint a versenyszféra.

Mint mondta, az üzleti gondolkodásban egyértelmű a feladat: megtalálni azt a megoldást, ami a félmillió dolláros vállalkozásból félmilliárd dolláros céget csinál. A kormányzati szektor jóval kevésbé szexi, mivel az emberek eleve rosszra számítanak, ha kapcsolatba kerülnek az állammal. Ráadásul az adatok elemzésétől várható előnyöket is sokkal nehezebb meghatározni, mivel nincsenek olyan egyértelmű mérőszámok, mint például a bevétel alakulása, és rendszerint a problémák is rosszabbul strukturáltak, mint az üzleti életben.

Tartalom & tranzakciók

Saját tapasztalatai szerint két kategóriát érdemes vizsgálni a közszféra honlapjainál, a tartalmat (amin belül a bevonódás mértéke, a hatékonyság és az elégedettség számít) és a tranzakciókat (azon belül a befejezett tranzakciók számát, az időmegtakarítást és az elégedettséget).

Brown szerint a tartalomból a kilenc legtöbbet keresett dolgot érdemes hangsúlyosan megmutatni egy adott kormányzati oldalon. A keresés-központúságra a brit GOV.UK-t hozta fel példaként, ahol egy nagy kereső a központi elem, és folyamatosan elemzik a legnépszerűbb kereséseket, és ennek megfelelően kínálják fel a látogatóknak a legkeresettebb űrlapokat, kalkulátorokat vagy ügyleírásokat.

Mobilizáció és korlátai

Brown arról is beszélt, hogy a közszféra weboldalait is komoly kihívás elé állítja a felhasználói platformváltás, amire szintén brit példát hozott, ahol három év alatt 21-ről 40 százalékra nőtt a honlapokat mobilról használók aránya a látogatók között.

Ugyanakkor azt mondta, érdemes óvatosan bánni a kormányzati felületek mobilra optimalizálásával, mivel az jelentős társadalmi csoportok ügyintézését nehezítheti meg. Bostonban például korábban bevezettek egy kátyúbejelentő szolgáltatást, azonban csak tehetősebb környékekről érkeztek bejelentések ezen a csatornán keresztül – mint kiderült, azért, mert csak Iphone-ra készítették el az alkalmazást.

811 millió ausztrál tranzakció

Ausztráliában 2015-ben 811 millió online kormányzati tranzakció jutott a 22 millió polgárra Brown elmondás szerint. Ezek optimalizálásához, illetve az ezeknek köszönhető megtakarítások méréséhez fontos feladat, hogy az online űrlapok kitöltéséhez szükséges időt pontosan nyomon tudja követni a kormányzat, ehhez Brown azt javasolta, hogy időbélyegzővel rögzítsék a kitöltés megkezdésének és befejezésének időpontját. Emellett a látogatói véleményeket egy egyszerű, 1 és 7 közötti skálán megválaszolandó elégedettségi kérdéssel is ellenőrzik.

Mint mondta, a személyes ügyintézéssel szembeni megtakarítások kiszámításánál nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mennyivel kevesebb ügyintézői időt köt le az adatrögzítés és az ügyintézés, hanem azt is, hogy az állampolgár mennyivel kevesebb időt tölt utazással, vagy éppen mennyivel kevesebbet kell parkolásra fordítania.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2016. február 17. 13:29
Őszintén sajnállak. Ennyire megkeseredetten élni, mindenbe belevskkantani, egész nap itt okoskodni. Jobbulást! Esetleg próáld meg másik országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!