15 éves a Wikipédia

2016. január 16. 12:13

A mindenki által szabadon szerkeszthető enciklopédia 15 évvel ezelőtt indult, mára kötelező online tudásbázissá változott. Jelenleg már 250 nyelven érhető el a 35 milliónyi szócikk, minimum 100 millió ember használja nap, mint nap a mindenki lexikonát.

2016. január 16. 12:13
Pavithra Mohan

 
Állítólag, ha nem lenne Wikipédia az emberiség legalább 28 százaléka lenne tudásban szegényebb, hála a világon lévő 80.000 szerkesztőnek, akik önkéntesen bővítik az online lexikon „lapjait”. A szabad tudás sokat ér, hiszen ami nincs fenn a Wikipédián sokak szerint nem is létezik valójában. Ugyan kezdetben sokan kritizálták a közösségi tudástárat, hogy felületes és az információk nem pontosak rajta, viszont a közös szerkesztés pont az ellenkezőjéről tanúskodik. Igaz kellett egy kis idő mire kiforrott a maga az online megosztható tudás, illetve hogyan is kell szerkeszteni egy ilyen online lexikont.
 
 

A magyar változat csak 2003 júliusában indult, 380.000 magyar szócikket találhatunk meg már rajta, ezzel a 23. helyen áll hazánk. A magyar szerkesztők egy jubileumi wikitalálkozót is szerveztek a nagy évfordulóra. 
 
Mire kerestek a legtöbben az elmúlt 15 évben?
 
  1. George W. Bush
  2. List of WWE personnel
  3. United States
  4. Wikipedia
  5. Michael Jackson
  6. Jesus
  7. Catholic Church
  8. List of programs broadcast by ABS-CBN
  9. Barack Obama
  10. Adolf Hitler
  11. Britney Spears
  12. World War II
  13. Deaths in 2013
  14. The Beatles
  15. India

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2016. október 28. 06:24
Mondjuk úgy, hogy másodlagosak: ami papír alapon föllelhető, azt úgy kell lehivatkozni. Viszont van, ami tényleg nem lelhető föl papír alapon, az idézhető közvetlenül a netről. Meg az sem kifogásolható, ha valaki először egy forrás digitális változatában találja meg a keresett infót, és csak utólag keresi ki célzottan a lehivatkozott könyvet.
heep
2016. október 28. 06:23
Ugye nem haragszol meg ha azt írom, hogy leszarom a véleményed bármiről is. Arról is, hogy kit és miért szánsz. Egyébként hol írtam én olyat, hogy a wikit elsősorban történelmi ismeretek beszerzésére használom? Már vízióid vannak? Mindemellett én Rikki Harcos kommentjére válaszoltam. Ő meg nem a buzik örökbefogadásáról szóló szócikkekről írta amit hanem kimondottan a történelmi témájúakról. Capisce?
heep
2016. október 28. 06:22
Történelmi nap volt ez a mandira nézve is. Hisz a Wikipédiával egyben megszületett huttinger "végtelen" tudása is.:)
Harangláb
2016. október 28. 06:21
A mindeni által "szabadon" szerkeszthetőről csak annyit, hogy én is kiegészítettem egy rövidke tartalmat, mire néhány napon belül "gondos" kezek eltüntették... Biztos a Cenzné ura volt...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!