Nyílt forrású a Google gépitanulás-programjának nagy része

2015. november 09. 17:45

Az egyik legfejlettebb gépitanulás-programot ezentúl kutatóintézetek és cégek is használhatják. Idővel a mesterségesintelligencia-kutatás egyik szabványává, a Google pedig a szakterületi fejlesztések főszereplőjévé válhat.

2015. november 09. 17:45

A Google évek óta a mesterségesintelligencia-kutatás és azon belül a talán „legforróbb” szakterület gépi fordítás egyik élenjárója. Gépitanulás-szoftvere, a TensorFlow a cég több rendszerének, alkalmazásának lelke: vele működik a fordítás, fényképek tartalmát egyetlen gép sem ismerné fel nélküle, de a gépi tanulás nélkül a rendszer még egy képről is csak nagy nehezen mondaná meg, hogy kép.

A cég bejelentette, hogy Apache 2 licensz alatt szabad forrásúvá teszi a TensorFlow-t. Mostantól kutatóintézetek és vállalatok egyaránt használhatják a masszív számítógépeken és pici mobiltelefonokon is működő programot. Egyetlen szépséghiba, hogy a nagy számítógépes klaszterekre írt változat viszont még nem nyílt forrású.

A lépéssel a gépitanulás-kutatás további fejlődését, a fejlődés ütemének felgyorsítását akarják elérni. A döntést természetesen praktikus szempontok is vezérelték: a kutatási eredmények közvetlen, a kód átírása nélküli termékké alakítását várják tőle.

A Google-nak nyilvánvalóan hasznára válik a nyílt forrású TensorFlow. Például a mesterségesintelligencia-kutatások egyik szabványává válva, a jövőben többen használják és folyamatosan frissítik, javítják a szoftvert. Potenciális versenytársak és örökösök is könnyebben azonosíthatók vele és általa (legalábbis a Bloomberg szerint).

A programnak külön oldalt készítettek, teljes dokumentációval és használati utasítással, hogy hol és hogyan kezdjük. Az sem gond, h ugyan érdeklődünk a gépi tanulás iránt, viszont csekélyek az ismereteink, mert a bevezető pont ezeknek a felhasználóknak szól.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!