Gallup: a köztudatban kialakult „fehér, férfi” technológia-kép akadályozza a fejlődést

2015. november 20. 15:16

Az amerikai lányok kevesebb elhivatottságot éreznek magukban az informatika iránt, mint a fiúk – mutatta ki egy Gallup-felmérés. A negatív számokban szerepet játszhat a közvéleményben kialakult tudóskép is.

2015. november 20. 15:16

A szülők többségének véleménye szerint az informatikai ismeretek segítik gyerekei pályafutását. A Google megbízásából készülő Gallup közvéleménykutatás-sorozat második felmérése viszont arra mutat rá, hogy fiatal lányoknak egyre nehezebb e célok elérése.

A megkérdezett 17-19 éves diákok fele szerint az informatikai pályához nagyon jónak kell lenni a matematikában és a tudományokban, de csak 42 százalékuk gondolja úgy, hogy ért a matematikához, a tudományokhoz pedig mindössze 39 százalék.

A lányoknál sokkal rosszabb a helyzet, mint a fiúknál: utóbbiak 62 százalékával szemben csak 42 százalékuk érzi képesnek magát az informatikusi pályára. Csupán 18 százalékuk nyilatkozta: „nagyon valószínű”, hogy informatikus lesz. A fiúknál 35 százalék volt ez a mutató.

A válaszokat befolyásolta az a tény is, hogy a megkérdezettek szerint a médiában látható számítástudományi szakemberek majdnem mindig fehér férfiak.

„Ez a vélekedés közrejátszik abban, hogy sok gyerek szerint nem neki való a számítástudomány” – nyilatkozta Sepi Hejazi Moghadam (Google).

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!