Ezt a szabályozást egy szoftverfejlesztő algoritmusok segítségével megpróbálja lemodellezni, és ilyenkor előfordulhat, hogy felesleges dolog marad a rendszerben, vagy olyan túlzott korlát kerül bele, ami olyankor jelez hibát, amikor a szándékok szerint minden megfelel. Ez történt most. Tornai azt is elmondta: a bor rendben van, ezért kaphatta meg a pincészet az engedélyt.
Információink szerint a problémát az jelentette, hogy a program nem megfelelően számolta ki a lényeredék figyelembevételével az aszúborok potenciális alkoholfokát, amelynek legalább 19 alkoholfoknak kell lennie. A potenciális alkohol azt jelenti, hogy hány alkoholfokos lenne a bor abban az esetben, ha a borban lévő összes cukor kierjedne.
Nem egyszerű lepapírozni egy aszút
Ahhoz, hogy valaki borszármazási igazolást kapjon egy tétel aszúról, komoly papírmunkát kell végeznie, hiszen igazolnia kell az alapbor vagy alapborok származását, az aszúszem származását, valamint az aszúszem feldolgozását is. Az alapbor származásáról az engedélyt abban a községben adják ki, ahol az a szőlő termett, amiből a bor készült, míg az aszúszem származásáról az engedélyt a feldolgozás helyének hegybírója, jelen esetben a tolcsvai hegybíró, Takács Gábor adhatja ki.