A Tokaj Grandon mutatkoztak be a Bor, mámor, Bénye szervezői és résztvevő borászai, akik 2015-ben is várnak minket Erdőbényére augusztus közepén. Egy, a sajtónak szervezett, erdőbényei borokkal tarkított mesterkurzuson betekintést kaptunk a kulisszák mögé. Homoky Dorottya tállyai borász írt erről a Mandiner.bornak.
*
A fesztivált 2009-ben rendezték meg először. Ahogy az egyik szervező, Berger Zsolt — aki egyben helyi borász is — mondta, ez volt az első közös lépés az összefogás felé a faluban dolgozó borászok között. A Tokaj-Hegyalján éledező gasztroforradalomnak és egyre erősebb minőségi szemléletnek is ez a fesztivál lehet az egyik legjobb példája, hiszen korábban hasonló szemléletű rendezvény nem igazán volt a borvidéken.
A nyitott pincék hangulatához, ahol egész nap a borászok kínálják a boraikat, mellettük gasztrobloggerek, helyi szakácsok és éttermek főznek, közben pedig koncertek, előadások mennek, mindennek a megteremtéséhez sok-sok közös munka kellett. Ez akkor elindult Erdőbényén: és nemcsak a borászok, hanem a faluban élő emberek között is. Az évről évre sikeresebb fesztivál jó példát tud mutatni más borvidéki településeknek is. Az első évek „mindenki szervez egy házibulit a pincéjébe és mindegyiket végig is járjuk” hangulata a mai napig megvan, csak most már sokkal több programmal és több emberrel.
Az egyre nagyobb érdeklődésre a szervező borászok is próbálnak minél jobban felkészülni. Vannak szálláshelyek, amik már évekkel előre le vannak foglalva, ezért a fesztivál idejére egy kempinget is nyitnak a faluban. Akik pedig más településen tudnak csak megszállni, azoknak személyesen segítenek a fuvart illetően. De a saját tapasztalatokból kiindulva, Tokaj-Hegyalján ezekből egyébként sem lenne probléma, valaki mindig ott van és segít.