Norvégia nyerte a Bocuse d'Or-t, Magyarország tizenharmadik lett
2015. január 28. 20:56
A világ leghíresebb szakácsversenyén, a Bocuse d'Or-on a tizenharmadik lett a Molnár Gábor séf által vezetett magyar csapat. A versenyt Norvégia nyerte, az Egyesült Államok és Svédország előtt. A magyar csapat a legjobb plakátnak járó különdíjat kapta az online szavazáson.
2015. január 28. 20:56
p
0
0
19
Mentés
Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg, és egyben elnyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. Ez a negyedik alkalom, hogy norvég versenyző vehette át az arany Bocuse-trófeát és a legjobbnak járó 20 ezer eurós pénzjutalmat.
A 29 éves Johannessen az Austevollban található Bekkjarvik Gjestgiveri nevű családi étterem séfje, ő képviselte két évvel ezelőtt is a hazáját. Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzot pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el. A legjobb húsfogást a finnek készítették, nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak.
A közönség internetes szavazata alapján Molnár Gábor kártya-ihletésű plakátja nyerte el a legjobb poszternek járó különdíjat. A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat. Akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot, és a tizedik helyen végzett. Mindkét plakátot a Hamu és Gyémánt készítette. A legjobb promóciónak járó különdíjat az argentin csapat vihette haza. Így néz ki a nyertes magyar plakát:
A 15. alkalommal megrendezett lyoni világdöntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehettek részt, összesen 24 ország séfje. Hivatalosan csak az első három helyezettet hirdették ki, de a pontozások alapján a magyar csapat a 13. helyet szerezte meg – mondta Jókuti András, a Világevő bloggere, aki a helyszínen követte végig a kétnapos főzőversenyt. A gasztronómiai szakértő jobb eredményre számított, miután szerinte nagyon jól sikerültek a magyar fogások. „Molnár Gábor nem követett el semmilyen hibát, s a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az elmúlt két évben sokat fejlődött a magyar csapat” – hangsúlyozta a szakértő.
Véleménye szerint ugyanakkor ez is „nagyon szép teljesítmény”, s azt mutatja, hogy élesedik a verseny. Jókuti András hozzátette: a norvég győzelem és a svéd harmadik hely nem okozott meglepetést, miután a skandinávok régóta a legjobbak a letisztult fogásaiknak, a professzionalizmusoknak és nagy szervezettségüknek köszönhetően.
A magyar halétel
A nemzetközi zsűriben idén először nem volt ott a 89 éves versenyalapító Paul Bocuse, helyét Jérome nevű fia vette át. Rajta, valamint a tiszteletbeli elnökön, Grant Achatzon, a három Michelin-csillagos chicagói Alinea étterem séfjén és a legutóbbi versenyen győztes Thibaut Ruggeri francia séfen, a zsűri elnökén kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott a zsűriben. Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviselte.
„A csapat sikeres szereplése újabb mérföldkő, a magyar séf ismét bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére” – fogalmazott Hamvas Zoltán. „Az eredmény mögött példaértékű összefogás áll, a szakmának és támogatóinknak is köszönettel tartozunk, amiért a versenyző számára mindent megadhattunk a felkészülés alatt” – tette hozzá.
A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetés igazi sportversenyekhez hasonlítható felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt a séfeknek, akiknek 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a hús- és a halfogást.
Molnár Gábor a kötelező alapanyagot, a pisztrángfilét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején készítette el. Mellé a helyszínen kialakított piac zöldség kínálatából és édesköményből rögtönzött zöldség köretet.
A magyar húsétel
A húsételt a verseny hagyományainak megfelelően dísztálon mutatták be, ennek központi motívuma a Gömböc volt, mint a hazai találékonyság és alkotó szellem jelképe. A séf a húsból Gömböcöt formázott, egy látványos fészekre helyezte. A gyöngytyúkmell ívek paprikás gyöngytyúkmell csíkokkal, póréhagymával és sitakehamuban elkészített combsonkaszeletekkel, Panco-gyöngytyúkbőr koriander morzsával kerültek a tálra. A köretek között volt a pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és a szférikus tejfölgolyóval, fűszersaláta és gulyás jus hozzáadásával. Készített mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt és korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répát póréhamuval, Grenaille burgonyakavicsot fekete olívatapenáddal töltve, valamint tojást sült csirke majonézzel, és szószként zöld sabayont, gyöngytyúk jus-t. Egy hattyút is formázott a magyar csapat gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökérből, tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.
Az 1987 óta minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l'hotellerie et de l'alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyének világdöntőjét. A Bocuse d'Or következő európai fordulóját Budapesten rendezik 2016-ban.
Teljes eredménylista:
01 – Norvégia – 1 662 pont 02 – USA – 1 653 pont 03 – Svédország – 1 610 pont 04 – Finnország – 1 599 pont 05 – Japán – 1 553 pont 06 – Dánia – 1 509 pont 07 – Franciaország – 1 484 pont 08 – Izland – 1 435 pont 09 – Hollandia – 1 423 pont 10 – Egyesült Királyság – 1 401 pont 11 – Németország – 1 383 pont 12 – Ausztrália – 1 344 pont 13 – MAGYARORSZÁG – 1 338 pont 14 – Észtország – 1 324 pont 15 – Argentína – 1 315 pont 16 – Svájc – 1 314 pont 17 – Szingapúr – 1 301 pont 18 – Dél-Korea – 1 300 pont 19 – Marokkó – 1 275 pont 20 – Malajzia – 1 274 pont 21 – Kanada – 1 248 pont 22 – Chile – 1 209 pont 23 – Spanyolország – 1 166 pont 24 – Guatemala – 1 071 pont
A magyar csapat a lyoni döntőbe a stockholmi európai válogatón a kilencedik helyezést érte el, a lyoni világdöntőn kilenc európai ország előzte meg Molnár Gábort és csapatát.
Rezeda Kázmér újabb utazásai címmel mutatták be november 15-én, pénteken a Budapest belvárosi Scruton kávézóban Bayer Zsolt új szépirodalmi kötetét. Bayer Zsolttal Szentesi Zöldi László beszélgetett. Mi a bemutató után kérdeztük a szerzőt. Interjúnk.
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
A végeláthatatlan nyári programdömping után itt a folytatás: jön a Balaton Wine & Gourmet gasztrofesztivál, amelynek harmadik alkalommal ad helyet a királynék városa.
Elszomorító gazdasági elemzést közölt a Telegraph.
p
0
0
0
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 19 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2017. március 25. 10:23
Nem látom azt a rettenetesen nagy teljesítményt ebben az egész cécóban."
A "név kötelez", az eszed az asztal alatt pippantó!
Az lehet igazán nagy "teljesítmény", hogy valaki ilyen hülyére igya magát mint te.
Gratulálok fiúk, csodálatos teljesítmény!
(Sütő bedöglik, fontos eszköz tönkremegy, ezt hidegvérrel 13. helyre behozni csoda!)
A plakát újra győzelem!!!!!!!!!!
Az itt "komentálók" még egy zsíros-deszkát sem képesek maguknak elkészíteni, de nagyon értenek kritizálni egy 5-6 órás versenyt!