Geszti: Kulturkampf van az országban

2014. június 29. 11:51

Geszti Péter és L. Simon László a Fidelitas nyári táborában beszélgetett egymással a Fidelitas nyári szabadegyetemén. Geszti szerint a popkultúra szabad és nehezen kezelhető dolog, ami akkor is mondja a magáét, ha a hatalomnak nem tetszik. L. Simon szerint a magyar kultúra nem áll jól.

2014. június 29. 11:51

Nincs jó helyzetben Magyarország a nemzetközi kulturális versenytérben, mert „magunkba fordulók vagyunk”, és bizonyos területeket szakmai belterjesség jellemez – mondta L. Simon László. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Geszti Péter előadóművésszel vett részt szombaton Mátrafüred-Sástón a Fidelitas csütörtöktől vasárnapig tartó nyári szabadegyetemén.

A Kultúra, és ami benne van című vitán, ami a kultúrpolitika aktuális kérdéseit feszegette Geszti Péter úgy fogalmazott, hogy a popkultúrának sohasem volt semmilyen kormányzattal olyan viszonya, amilyet a kormányzat szeretett volna. „A popkultúra szabad, nehezen kezelhető dolog, szereti a saját világát élni, akkor is mondja a magáét, ha a hatalomnak nem tetszik” – mondta. Szavai szerint egyértelmű rendszer állt fel, amely eldöntötte, mit tart támogatandónak, és mi az, amit nagyon nem szeret. Azok, akik az utóbbi kategóriában vannak, most már az éhhalál küszöbén állnak – tette hozzá. Szerinte aggályos az Artisjustól elterelt pénzek szétosztásának mechanizmusa is.

L. Simon László emlékeztetett: az uniós direktívák szigorúan szabályozzák a szerzői jogi területet. Hozzátette: számos európai kultúrpolitikus úgy gondolja, sok tekintetben idejemúlt a jelenlegi szerzői jogi rendszer.

A popkultúra piaci helyzetét vázolva Geszti Péter kijelentette: a 2008-as gazdasági válság óta eltűntek a pénzek a kulturális piacról. Ennek következménye, hogy felértékelődött az állami pénzek szétosztóinak szerepe - mondta. „Kulturkampf van az országban, egymást ütik a pénzekért” – mondta. Geszti Péter kitért az ARC óriásplakát-kiállításokra is, mint mondta, a nagyvállalatok már nem mernek pénzt adni rá, mert félnek a következményektől.

L. Simon László szerint nemzetközi, különösen a környező országokkal való összevetésben nem áll jól a magyar kultúra. „Furcsa önképünk alakult ki. Trianon után a környező, a magyarokat kisebbségi létbe kényszerítő országok meg akarnak bennünket előzni, meg akarják mutatni, hogy az ő kultúrájuk legalább olyan jó, mint a miénk” – mondta. Tudomásul kell venni – folytatta –, hogy létezik a nemzetközi kulturális versenytér, miközben mi „magunkba fordulók vagyunk”, és bizonyos területeket szakmai belterjesség jellemez. Arról is beszélt, hogy „nagy a különbség önképünk és a világban rólunk kialakult kép között”. Szerinte fontos tisztázni azt is, miben akarunk versenyezni a többi országgal. 

Az államtitkár szerint Magyarországon a színházi és a komolyzenei élet a pezsgő és izgalmas. Kitért arra is, hogy a verseny élénkítése érdekében el lehet gondolkozni azon, hogy a tankönyvpiacon túli könyvkereskedelemben ne vállaljon-e nagyobb szerepet az állam. Jelenleg láthatóan nincs valós verseny, kartellezés van, aminek a fogyasztó látja kárát – mondta.

A beszélgetést Balogh Ákos Gergely, a Mandiner hírportál főszerkesztője moderálta.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2014. augusztus 18. 12:14
Ne harcolj már Geszti,megöregedtél!Anyuka sem adja már a jó tanácsokat a rádióban.Istenem,hogy tele volt a tököm amikor minden csatornán a te tehetségtelen szövegeidet lehetett hallani állandóan,Plusz még a muter is.Megjegyzem a csajok jók voltak.Gyerekszínésznek te is jó voltál,csak nagyon csúnya.Az a hülye liberalizmus mennyi embert tönkretesz.
3M..
2014. augusztus 10. 12:33
Összenő, ami összetartozik! Megint egymásra találtak. Este, Pride? Szebb Jövőt!
kispufi
2014. augusztus 03. 14:08
ja, nyilván a gonosz kormány kultúrkampfol, kultúrbéke meg csak akkor van, ha a hivatalból toleránsak hivatalból tolerálják saját aberrációjukat, mert az aztán olyan egységet teremt, hogy szégyellheti magát, aki mégsem tudja magát belehelyezni. a múltkori maszopos Tisz-szobros nyilatkozat jut most eszembe, hogy nem fejezi ki a nemzet egységét, mert nem szerette a progressziót meg a progresszió sem őt - tehát a progresszióval kölcsönös szerelembe esni az nyilvánvalóan nemzeti egységet jelent, ennek mentén meg tehát buzifesztiválozni pedig kultúrbékét.
Ángyán Páván
2014. július 10. 15:56
Belügyesgyerek osztja a tutit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!