Az új telepítés viszont még olyan, mint egy kamasz. Nagy a keze, nagy a lába, vissza kell vágni, mert szemtelen. Itt a zöldmunkával még nagyon sok dolgunk lesz, amíg kialakítjuk a saját arculatunkat a szőlőben. A különbségekről majd akkor tudok beszámolni, ha készítek a kisfürtűekből is öt-hat évjáratnyi bort.
Képes lehet-e a hárslevelű felnőni a furmint mellé, vagy akár túlnőni rajta komplexitásban, díszítettségben?
Elképzelhető az is, hogy a hárslevelű túlnövi a furmintot. Én azt látom, hogy a hárslevelű sokkal érzékenyebb az időjárási viszontagságokra. Az évjárat nem mindig megfelelő a hárslevelűnek a mi tapasztalataink alapján. Ha kicsivel szárazabb az évjárat, mint az átlag, akkor a hárslevelűnek mintha a fejlődése egy kicsit visszamaradna. A hárslevelű csapadékigényesebb fajta és sokkal jobban szereti a fennsíkokat. Nem jó neki, ha a terület lejtésszöge nagyon nagy.
A fennsíkokon vagy az olyan területeken, ahol a csapadék jobban megmarad, vagy ahol a fényviszonyok máshogy érik a területet, ott jobban szeret. Sokkal érzékenyebb a környezetére, az időjárásra, az évjáratra, mint a furmint. A furmintból szinte minden évjáratból tudunk érdekességeket kihozni, vagy minden évjáratban ad valami választ a kérdésekre. A hárslevelűt nem minden évjáratban tudom úgy elképzelni, hogy ugyanazt az eleganciát, ugyanazt a könnyedséget hozza. Viszont ha jó az évjárat, akkor sokkal elegánsabb, sokkal inkább úri dámának tűnik, mint a furmint. Tehát ha jó az évjárat, akkor még jobb is lehet, mint a furmint.
Mely borászok furmintjai vagy más borai azok, amik hatással voltak a munkáira?
Nagyon sok olyan bor van, ami hatott a munkámra. Véleményem, és kóstolási tapasztalatom alapján most Hegyalján 30-35 olyan borászat van, akinél olyan bort találok, amit bárhol le merek tenni az asztalra, hogy „ez vagyunk mi most, Tokaj-Hegyalja”.
Azért nem emelnék ki egy bort se külön, mert az hangulatfüggő is. A borban el kell érni egy bizonyos minőséget, és az után a boroknak már nagyon szubjektív a megítélése. Ismerni kell hozzá a borászt vagy a pincét. Bármi kötődés, ami van az emberek között, az nagyon meghatározza azt, hogy én egy bort hogyan ítélek meg. Az is számít, hogy kivel milyen gyakran találkozom. De azt gondolom, hogy ahhoz a 30-35 emberhez Tokaj-Hegyalján bárki bármikor odamehet, sosem fog csalódni, és jó élménnyel fog távozni.