Az én fejemben a furmint egy kapocsként működik, amit nagyon fontosnak tartok a jövő szempontjából. Ez a szőlőfajta nem harsogó illatú, harsány ízvilágú, hanem inkább picit a háttérbe húzódik, és éppen ezért engedi a termőhelyet érvényesülni. Szerintem Tokaj-Hegyaljának nagyon nagy jövője lehet az, hogy a termőhelyek közti különbségeket bemutassa. Nálunk hat különböző dűlőben, hat különböző talajon dolgozunk, ezért hat különböző karakterű furmintot tudunk bemutatni egymás mellett. Ez egy izgalmas munka, izgalmas kísérlet a borászoknak, és egy olyan dolog, amire a világnak fel lehet figyelni. Ehhez elengedhetetlen a száraz furmint.
Azonban azt se felejtsük el, még akkor se, ha mostanában a száraz borokról mindig többet beszélünk, hogy a furmintból származik az aszúszemeink 90 százaléka. Egy olyan bornak az alapanyaga, ami 2-300 éve ugyanazokkal a mozdulatokkal készül, és máshol nem is készítenek így bort a világon. Ezt még magunknak sem mondjuk el elégszer, és nem tudatosítjuk eleget magunkban, hogy micsoda nagy kincs van a kezünkben. Ehhez megint a furmint kell. A furmint a fürtszerkezete miatt sokkal jobban hajlamos a botritiszre, tehát meg kell becsülnünk a történelmi hagyományaink miatt is ezt a fajtát.
Az én fejemben a furmint ezért képes összekapcsolni a múltat, a hagyományokat a jövővel, a jövőképpel. Én nagyon szeretem a hárslevelűt is, ezért azt sem szeretném a háttérbe szorítani, de azt gondolom, hogy a furmint kommunikálhatóbb. Jó lenne, ha végre egyszerű mondatokat és üzeneteket tudnánk a világ felé közvetíteni, amit a világ is megért. És ehhez megint csak a furmint kell. A világ azon borfogyasztóit, akik nem csak ismerik, hanem el is látogatnak Hegyaljára, pedig majd tovább tudjuk terelni a hárslevelű irányába.
Mennyivel másabbak a különböző furmint klónok? Máshogyan kell kezelni a különböző klónokat?
2009-ben telepítettünk a Csontos-dűlőben kisfürtű tőkéket, ezért egymás mellett fogjuk a két klónt, vagyis a T92-t (nagyfürtű) és a T85-t látni. Nyilván az egyik 40 éves, a másik pedig egy most ötödik éves szőlőterület. Nem tudom, hogy ízvilágban markáns különbség lesz-e. Én eddig nem vettem észre hatalmas különbségeket a borokban.