Haydn-napokat tartanak Kismartonban

2013. augusztus 29. 16:18

Megkezdte a próbákat Bécsben a kismartoni (Eisenstadt) 25. Haydn-napok koncertjeire Fischer Ádám az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral. Az évforduló miatt idén szokatlanul hosszú a fesztivál: szeptember 5. és 22. között tart.

2013. augusztus 29. 16:18

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral már 1987-ben játszottunk a kismartoni Esterházy-kastélyban, de a jelenlegi intendáns, Walter Reicher csak 1989-től vesz részt a fesztivál programjának kialakításában, innen számítjuk a negyedszázadot” – mondta el Fischer Ádám az MTI-nek. Hozzátette: ő adja az ötleteket, hogy azokból mennyi valósul meg, attól is függ, hogy Reicher mennyi pénzt tud szerezni. Az idei vezértéma: Meisterschüler, vagyis mesteri tanítvány, a programok Haydn és egyik legkitűnőbb tanítványa, Beethoven munkássága között vonnak párhuzamot.

Már korábban is szerettük volna ez a programot megszervezni, de csak most, az évforduló alkalmából sikerült hozzá kellő mértékű forrást előteremteni. A fesztiválon 15 évig csak Haydn-műveket szólaltattunk meg. 10 éve pedig mindig hozzáteszünk egy pluszt, hogy bemutassuk, akiket játszunk, vagy elődei vagy utódai voltak az Esterházyak szolgálatában majd' három évtizedet töltött zeneszerzőnek.”

Ezen a fesztiválon Fischer Ádám vezényeltével hat koncerten a zenekar mind a kilenc Beethoven-szimfóniát előadja, melléjük hol egy, hol két Haydn-szimfóniát vagy versenyművet szerkesztett a karmester attól függően, hogy milyen hosszúságú a Beethoven-mű. A viharos időben alcímű esten például Beethoven Eroica szimfóniája után Haydn Katona szimfóniája hangzik el.

A szeptember 15-i műsort, délelőtt és délután is eljátsszák, Beethoven IX. szimfóniája előtt Haydn C-dúr csellóversenyét mutatják be. Jövőre Mozart-műveket szeretne Fischer Ádám Haydn művei mellett játszani. A Haydn-napok rezidens zenekara az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, de rangos vendégek is fellépnek, például a londoni St. Martin in the Fields kamarazenekar, amelynek nemcsak szólistája, de karmestere is lesz a sztárhegedűs, Julia Fischer. Játszik a kölni Pleyel Quartet, a világhírű mezzo, Angelika Kirchschlager Haydn-, Beethoven-, Schumann- és Brahms-dalokat énekel. A szeptember 22-i záró hangversenyen a szintén neves tenor, Michael Schade lesz az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar vendége.

Az intendáns, Walter Reicher közölte, hogy a jegyek 90 százaléka elővéteben elfogyott, de a jövő hétig a 10 százalék is biztosan elkel.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!