„Egyedülálló a világon, hogy egy nemzetközi zsűri mellett a legjobb borokat még külön egy médiazsűri is díjazza” – kezdte köszöntőjét László Ágnes, a médiazsűri szervezője, a Vinagora borverseny sajtófőnöke. Elmondta, hogy mindig külön izgalommal várja a médiazsűrit, hiszen különböző területeken tevékenykedő, borszerető emberek ülnek egy asztalhoz, hogy döntsenek arról, melyik az a már aranyérmes bor, amelyik leginkább megfelel a fogyasztói ízlésnek. A zsűriben séf, étteremtulajdonos, producer, főszerkesztő és zenész is volt. Nyolcan ültünk le a zsűriasztalhoz.
A zsűrizésen három fehérbort, három vörösbort és három édes borkülönlegességet kóstoltunk, és pontoztunk a pozitív, 100-as rendszerben. 100 pontot a tökéletes bor kaphat, a pontokat a hibák miatt vonják le a bírálók. Egy kis segítséget itt lehet kapni azzal kapcsolatban, hogy mit is értékelnek bírálatkor. A borok, amelyeket a médiazsűri kóstolt, a legmagasabb pontszámot érték el a kategóriájukban, és nem kaptak sem champion, sem legjobb fajtabor különdíjat.
Nyomogatni kellett a számítógépet
Számomra a számítógépes zsűrizés volt a borgála egyik legérdekesebb része. Három fő kategóriában vizsgáltuk a bort: szín, illat, íz. Ezen belül pedig különböző alkategóriákat néztünk meg egy ötfokozatú skálán. Az alkategóriák a tisztaságot, a minőséget és a harmóniát értékelték főként. A nemzetközi zsűrinek ennél több szempontot kellett figyelembe venni, sajnos mi az idő rövidsége miatt csak pár szempontot értékeltünk. A szín, az illat, illetve az íz besorolása után legvégül az összbenyomást is kellett pontoznunk. Mikor megadtuk az egyes kategóriák pontjait, akkor a gép megadta nekünk, hogy ez hány pontot is jelent. Ilyenkor többször fordult elő velem, hogy magasabb pontszámot kapott a bor, mint amennyit gondoltam róla, ezért korrigáltam.
A borokról az évjáratot, illetve a kategóriabesorolást ismertük csak a zsűrizés során. Ez a két információ alkalmas arra, hogy részben módosítsa a pontszámot, hiszen mást kell elvárni egy illatos fajtából készülő fehérbortól, mint egy nem illatos fajta borától. Így több esélye van aranyéremre egy irsai olivérnek, vagy egy cserszegi fűszeresnek is. Ez ki is derült, hiszen a fehérboroknál az egyik általunk is kóstolt bor a Frittmann Pincészet 2012-es cserszegi fűszerese volt, ami a fajtának egy nagyon szép és ritka arcát mutatta. Szép virágos illat, és meglepően telt, közepes testű, ízgazdag borról van szó. Tetszett nekünk is, mi azonban a balatonfüredi Figula Pincészet 7 hektár fantázianevű házasítását szavaztuk meg a fehérborok közül a legjobbnak. A bor két szőlőfajta, a chardonnay és sauvignon blanc házasítása. Sokat elmond róla, hogy vakon kóstolva többen furmintnak gondoltuk a bort.