Fischer Ádám is vezényel a Salzburgi Ünnepi Játékokon

2013. július 26. 14:36

Ünnepélyesen megnyitotta az idei Salzburgi Ünnepi Játékokat pénteken Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök.

2013. július 26. 14:36

Az osztrák televízióban élőben közvetített megnyitó ünnepségen Fischer „őszinte nagyrabecsülését” fejezte ki az ünnepi játékok szervezőinek és közreműködőinek. A fesztivál mára „világjátékokká” vált – mondta, utalva az idei ünnepi játékok különleges vendégére, arra a több mint ezerháromszáz fiatalra, akik valamennyien a venezuelai El Sistema zenei nevelési programban vesznek részt.

A világhírű kulturális fesztivál első előadására a múlt pénteken került sor, majd egy napra rá a fesztiváltól szinte elválaszthatatlan színdarab, Hugo von Hoffmannsthal Akárki (Jedermann) című színművének új rendezése aratott nagy sikert, Cornelius Obonya osztrák színésszel a címszerepben. Az El Sistema közel negyvenéves fennállása alatt mintegy kétmillió, többségében hátrányos társadalmi helyzetű gyermeknek, illetve fiatalnak adott ingyenes zenei képzést. Az emberi hang és a hangszerek képesek legyőzni az erőszakot és a kábítószert – hangsúlyozta José Antonio Abreu, az El Sistema egyik alapítója ünnepi beszédében.

Az El Sistema növendékei 14 koncertet adnak a fesztiválon. A megnyitó zenei keretét a Caracasi Ifjúsági Zenekar szolgáltatta, Giuseppe Verdi, Richard Wagner, Alberto Ginastera és Leonard Bernstein műveit megszólaltatva. Wagner és Verdi az idei fesztiválprogramban is kiemelkedő szerepet kap, abból az alkalomból, hogy a zenei világ idén ünnepli mindkettejük születésének kétszázadik évfordulóját.

A salzburgi operaelőadások sora a hivatalos megnyitó napján, péntek este kezdődik, egy kortárs művel. Harrison Birtwistle brit zeneszerző Gawain című kétfelvonásos operáját az Artúr-mondakör és a Sir Gawain és a Zöld Lovag című középkori lovagregény ihlette. A több mint kilencvenéves múltra visszatekintő, neves kulturális fesztivál keretében idén 45 nap alatt 280 előadást tartanak és 260 ezer látogatóra számítanak. A fellépők között van Anna Netrebko és Plácido Domingo, vezényel mások mellett Riccardo Muti, Zubin Mehta és Fischer Ádám, aki a Mozart-matinék sorozatában, szombaton és vasárnap két előadáson is karmesteri pulpitusra lép az ünnepi játékok keretében.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!