Szívünk parancsa a haza megvédése
Sem a XIX. századi, sem a XX. századi hősök áldozata nem volt hiábavaló.
Nem tudtuk, mi hiányzott eddig, de most már tudjuk: csütörtökön borflashmobot tartanak Budapesten az Erzsébet téri szökőkútnál, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a hazai szőlőfajtákra és borokra és hogy így promózzák a közelgő Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 8. Találkozóját.
„Nekünk, borfogyasztóknak is szerepet kell vállalnunk abban, hogy a választásainkkal támogassuk a hazai termelőket és szőlőfajtáinkat. Borkultúránk megőrzésének, fejlődésének záloga a tudatos fogyasztói magatartás a borműveltség minden szintjén. Fogyasszon valaki csúcsborokat, vagy egyszerű kocsmai bort - mindkettőnek egyaránt megfelelően képviselnie kell a honi boros értékeket” – írta a borflashmob beharangozó sajtóközleményében Nyulasi Gábriel, az Ihatóbb Magyarországért elnöke.
Éppen ezért Nyulasi május 23-án, csütörtökön 17 órakor az Erzsébet téri szökőkútnál közös koccintásra vár minden borkedvelőt. Poharat célszerű hozni, mivel már több pincészet is jelezte, hogy támogatja boraival a flashmobot: a győrújbaráti Deé Pincészet, a szigetcsépi Gál Pincészet és a tolnai Fabro Pincészet hozza a borokat. A sajtóanyag még egy közös spirituális borimát is beígér a résztvevőknek, ez biztos vicces lesz.
A szervezők egy ötpontos listát is írtak, amiben ajánlásokat fogalmaznak meg a borfogyasztók felé. Íme Nyulasi Gábrielék öt pontja:
1. Igyekezz minél természetesebb készítésű jó minőségű magyar bort fogyasztani.
2. Vizsgáld meg, hogy mit veszel le a polcról! Nézd meg a bor eredetét, legyen az otthoni föld termése, magyar szőlőből.
3. Kerüld a régi több éves rozékat (ritkán jók, még ha olcsók is), a könnyed, reduktív borok is hasonlóan elvesztik frissességüket évek alatt. Az édes vörösborok nagy részébe sem a természet gyűjti a cukrot.
4. Támogasd vásárlásaiddal a magyar szőlőfajtákat, hiszen kevés olyan ország van Európában, ahol a hazai fajták hátrányban vannak a világfajtákkal szemben.
5. Mértékkel fogyasztva minden egyes pohár jó magyar bor elfogyasztásával hozzájárulsz a saját egészséged és a hazai borkultúra megőrzéséhez.