A Mád-furmint első, 2011-es évjáratából 19 665 palack készült, ezzel a borral debütált az Ipacs Géza tervezte új száraz boros tokaji palack is. Elfogyott már a készlet?
Igen.
A 2012-es Mád-furmintból már 100 000 palack készült - ennek negyedét a hazai piacra szánja a pincészet. Milyen arányban megy a bor a gasztronómiába, illetve a borkereskedésekhez?
A magyar piacra szánt készlet 60-70 százaléka megy a gasztronómiába, a többi a borkereskedések polcaira kerül.
A százezer palack háromnegyedét Angliában értékesíti a pincészet. Londonban az éttermekben, borbárokban találni majd rá a borra inkább, vagy borkereskedésekben?
Összesen nyolc országba exportálunk mádi bort. Sok bor kerül Angliába, ez egy intenzíven épülő piac. Angliában kizárólag a gasztronómiában vannak egyenlőre boraink.
Milyen sztorival lehet eladni 75 ezer palack száraz tokajit Londonban?
A sztori a termőhelyre, Mádra és a furmint fajta karakterére, ízvilágára épül.
Volt-e valamilyen külföldi minta, vagy konkrét cél a bor koncepciójának kitalálása közben a pincészet előtt?
Nem nagyon volt külföldi minta előttünk. A célunk az, hogy a mádi szőlőkataszterből olcsó, édesített tömegáru ne kerüljön ki – még jelöletlenül sem. Nekünk is szükségünk van erre a borra tapasztalatszerzés, termőhely-értelmezés és szociális szerveződés okán. A furmint sztorija pedig minél több korrekt árú és minőségű száraz boron keresztül terjedhet.
Készült 2011-ben egy félszáraz Mád-hárslevelű is. Ebből 5120 palackot töltött le a pincészet. Mi a szerepe a hárslevelűnek a furmint mellett? Mi a cél ezzel a borral, lesz-e folytatás?
A hárslevelű majdnem olyan fontos fajta, mint a furmint, folyamatosan tanuljuk mi is. Ezzel a kis, 11 g/l maradékcukorral és illatosabb mivoltával egy jó kapocs azokkal, akik kételkednek a tokaji borokban. Lesz folytatása a hárslevelűnek.
Mi alapján választja ki a pincészet, hogy ki az, akivel szerződést köt a felvásárlásról? Mik a kritériumok a szőlőben?
Olyan emberekkel kötünk szerződést, akiket egyébként is jól ismerünk. Olyan emberekkel, akikről biztosan tudjuk, hogy hibátlanul gondozzák a szőlőjüket és pontosan értik, hogy miért fontos a terméskorlátozás. Ahogyan bővül ez a kör, úgy bővülünk mi is, az első kör beszállítói adják a referenciát.