Európai vaj, amely sokszorosan lekörözi az amerikait – nem véletlenül egyre nagyobb kedvenc
Érdekes megállapítást tettek a szakemberek a két vaj összehasonlítását követően. Nem véletlen az európai vaj fokozódó népszerűsége.
A francia csapat lett az idei Bocuse d'Or győztese, őket a dánok és a japánok követik. A Széll Tamás és segédje, Garai Ádám vezette magyar csapat a tizedik helyezést érte el a világ legrangosabb séfpárbajának számító lyoni versenyen.
Az idei Bocuse d'Or győztese a Thibaut Roggeri vezette francia csapat lett, a dobogón őket a Jeppe Foldager vezette dánok és a Noriyuki Hamada vezette japánok követik. Anglia a negyedik, Norvégia az ötödik, Svédország a hatodik, az USA a hetedik, Izland a nyolcadik, Kanada a kilencedik helyet szerezte meg.
A tizedik helyezést a huszunnégyből a versenyre most először eljutó Magyarország kapta.
Széll Tamás csapata összesen 1355 pontot szerzett, ami alig maradt el a 9. helyezett, nagyesélyesként számon tartott 1387 pontos Kanadától. A magyarok a halmenüre 716 pontot, a húsmenüre 639 pontot kaptak. (A győztes franciák a halmenüre 819 pontot, a húsmenüre 868 pontot kaptak, összesen 1687-et.) Az Index helyszíni tudósítója szerint a magyar pontszám lehetett volna nagyobb is, ám Széll Tamás az étel melegen tartásához használatos 90 fok helyett 150 fokon felejtette a sütőt, így az egyik köret túl melegen került a zsűri elé, melyben Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje is helyet foglalt.
A legjobb hal a norvég csapaté, a legjobb promóció Guatemaláé, a legjobb poszter a magyar csapaté. Anglia a legjobb segítő és a legjobb hústányér különdíját is elvitte. A közönség szavazata alapján Széll Tamásnak, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfjének plakátja nyerte el szerdán a legjobb poszternek járó díjat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjében a franciaországi Lyonban. Erről a poszterről van szó:
Széll Tamás és segédje, Garai Ádám a verseny második napján, szerdán tálalták fel menüjüket. A magyarok halas fogása rombuszhalból, homárból és a verseny helyszínén található piacról beszerzett zöldségek mellett tonhalkaviáros lángosból áll. A húsos tányérra is jutott nemzeti jellegzetességből: ír marha mangalicaszalonnával kakukkfű és petrezselyem jus-vel, gulyás húsos raviolival, gombával töltött répa konfitált sütőtökkel és marinált céklával, marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával került a zsűri elé.
A döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai indulhattak, összesen 24 ország séfje. Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben.