Taroltak a magyar egyetemek a neves nemzetközi ranglistán, és ez nem véletlen
A pár éve bekövetkezett versenyképességi fordulatról kérdeztük a felsőoktatásért is felelős szakállamtitkárt.
A jövőben együttműködik a tarcali szőlészeti és borászati kutatóintézet és a Debreceni Egyetem. A felsőoktatási intézmény kihelyezett borászati-mikrobiológiai tanszéket alapított, mely a tokaj-hegyaljai szőlők és borok élesztőgombáit vizsgálja majd.
Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Gaál István, a DETEK elnöke és Bihari Zoltán, a kutatóintézet igazgatója Debrecenben.
„Kutatásaink egyik célja az erjedésben központi szerepet játszó élesztőgombák sokféleségének megismerése és az ismeretek felhasználása a borászati technológiák fejlesztése érdekében. Munkánkat megelőzően viszonylag kevés ismeret állt rendelkezésre a tokaji borokban tevékenykedő mikroorganizmusokról, de sejteni lehetett, hogy a más borvidékektől eltérő alapanyagból, az aszúsodó szőlőből készülő must és a nagyon sajátos borászati eljárások egyedülálló erjesztő élőlényeket igényelnek” – ismertette a szakmai munka részleteit Sipiczki Mátyás, az együttműködés szakmai vezetője.
Gaál István rektorhelyettes, a DETEK elnöke hozzátette: a borászati alapkutatások gyakorlati hasznosulása mellett az együttműködés, a kihelyezett tanszék lehetőséget biztosít a természettudományi és technológiai kar hallgatóinak, hogy nyári szakmai gyakorlataikat Tarcalon tölthessék, de készülhetnek tudományos diákköri- és diplomamunkák, valamint PhD disszertációk is a közös kutatási témákban. A kutatóintézet munkatársai a biológusképzés résztvevőinek előadásokat, gyakorlatokat tartanak a jövőben – fűzte hozzá Bihari Zoltán.