Budapestről forgatnak a fiatal magyar rendezők

2012. június 12. 11:29

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett rendező osztályának tagjai a filmfinanszírozási rendszer bedőlésekor elhatározták, hogy filmet forgatnak Ebben a városban munkacímmel a városról, ahol élnek és annak lakóiról. Dafke nem mondanak le a filmkészítésről: Budapest című szkeccsfilmjükkel az egész szakmának üzennek. Hercsel Adél írása.

2012. június 12. 11:29

Mostanában apokaliptikus hangulatban indulnak a napok: katonai helikopterek zúgnak el a fejünk fölött, miközben a konyhában kavargatjuk a reggeli kávét. Kilépve az utcára, titokzatos, fehér teherautók állnak sorfalat a terézvárosi utcákon, kordonok és rendőrök mindenütt, mint egy jó tüntetésen. Egyelőre nem jött el a világvége, csupán csak Budapesten, az Eötvös és a Szondi utcában forgatta a napokban Bruce Willis a Die Hard – Drágább, mint az életed moszkvai jeleneteit. Októberben a Zombik világháborúját is Budapesten, az autentikus kőbányai konzervgyárban vették föl, a főzombival, Brad Pitt-tel az élen.

2010 őszén ideiglenesen Angelina Jolie is Budapestre költözött, mert a magyar fővárost találta méltó helyszínnek készülő jugoszláv háborús filmjéhez. És ne feledkezzünk meg az olyan nálunk forgott filmipari remekekről, mint a Hellboy, A csodálatos Júlia, az Underword, a Mortal Kombat vagy az örökbecsű Evita. Rengeteg budapesti háttérképpel, jelölt vagy jelöletlen budapesti jelenettel találkozhattunk az elmúlt 15-20 év filmjeiben, de ezek közül egyik sem vállaltan Budapestet jelentette.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett rendező osztályának tagjai a filmfinanszírozási rendszer bedőlésének pillanatában határozták el, hogy filmet forgatnak Ebben a városban munkacímmel Budapestről, a városról, ahol élnek és annak lakóiról. Őrült és lehetetlen ötletnek tűnhet, de a frissen végzett rendezők dafke nem mondanak le arról, hogy filmeket készítsenek, és mindenképpen szeretnének életjelet adni magukról: Budapest című filmjükkel üzenik a szakmának, hogy Itt vagyok!Az esélyegyenlőség jegyében egy átmeneti műfajt, a szkeccsfilm műfaját választották, ami azt jelenti, hogy az osztály nyolc tagjának kisfilmjeiből egy nagyjátékfilm hosszúságú opusz fog összeállni. Már majdnem biztos, hogy a film még az idén elkészül, mert Koncz Teréz, Szeiler Péter, Ferenczik Áron és Reisz Gábor már leforgatták a maguk filmjét, és jól haladnak az utómunkával is. Szimler Bálint, Kapronczai Erika, Pluhár Attila egy hónapon belül áll neki a forgatásnak, Kárpáti György Mórral és a kis stábjával pedig könnyen összefuthatunk a napokban a körúton.

„Hat éve indult ez az osztály, rengeteg dolgot együtt tanultunk: jó társaság alakult ki az évek során, ezért úgy gondoljuk, hogy érdemes továbbra is együtt menni, együtt dolgozni. Kérdéses, hogy mikor forgathatunk legközelebb filmet, és az is, hogy mikor készíthetjük el az első nagyjátékfilmünket, de az majdnem biztos, hogy a Budapest szkeccs az idén elkészül.” – meséli Kárpáti Görgy Mór, a tavalyi Berlinale kisfilm szekciójában versenyző Erdő című kisjátékfilm rendezője. (A beszélgetés óta kiderült, hogy a rendező osztály tagjai megkapták a támogatást a Magyar Nemzeti Filmalaptól a diplomafilmek elkészítéséhez – a szerk.)A film producerének, Berkes Julinak akkor sikerült a low budget film gyártására elegendő összeget összeszednie a filmre, amikor több filmgyártó cég csődbe ment, és szinte megállt a szakmai élet. Ebből a pénzből vagányan, puritán körülmények között forgatják a filmeket, és valahogy összevágják, mozgósítva az összes egyetemi és egyéb baráti filmes kölcsön-szívesség kapcsolatot. Azonban ez az összeg már sajnos nem fedezi a hang utómunkát és a fényelést, stb. „Ez nem titok, hogy a saját pénzünket is beletettük a filmbe.” – mondja Reisz Gábor. Kárpáti hozzáteszi, hogy „mindig nagyon nehéz kevés pénzből, és egyszerű körülmények között forgatni, ugyanakkor szabadságot is ad.” Az egyszerű körülmények többek között egy kamerát, minimális lámpahasználatot és stábot jelentenek.

Végül már csak egy kérdés van hátra: van-e köze a készülő Budapest-szkeccsfilmnek a 43. Magyar Filmszemlén bemutatott Magyarország 2011 című szkeccsfilmhez? Kárpátitól megtudom azt is, hogy teljesen véletlen az egybeesés. „Tényleg nem szeretnénk politikai áthallásokat, mert sajnos manapság minden könnyen félreérthető. Ez egy alternatív bemutatkozási lehetőség egy nagyjátékfilmes közönség számára kisjátékfilmes rendezőktől.” – teszi hozzá Reisz Gábor, többek között a Külalak című kisjátékfilm rendezője.

Fotók forrása és még több kép: Proton Cinema & AZT-Média: Ebben a városban

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik