Iránban ellenzéki szenzáció lett egy Márquez-könyv

2011. szeptember 21. 11:44

Az Egy emberrablás története napok alatt elfogyott a teheráni könyvesboltokból, mert az egyik ellenzéki politikus a Nobel-díjas Gabriel García Márquez művében leírtakhoz hasonlította fogságban eltöltött napjait.

2011. szeptember 21. 11:44

Az ellenzékkel szimpatizáló irániak az utcára vonultak az arab világon végigsöprő tüntetések idején. Mir Hoszein Muszavit és társát, Mehdi Karubit február közepén helyezték házi őrizetbe az iráni hatóságok, a két ellenzéki politikusnak azóta alig van kapcsolata a külvilággal. Muszavi hét hónap után, a múlt héten találkozhatott először a lányával. Ekkor állítólag azt mondta neki: „Ha meg akarod tudni, milyen az életem a fogságban, olvasd el Gabriel García Márquez Egy emberrablás története című könyvét”.

A politikus szavai gyorsan elterjedtek és az ellenzéket támogató irániak százait sarkallták a mű elolvasására. A Guardian teheráni tudósítója szerint a tíz nagy teheráni könyváruház egyike sem nyilatkozott, minek köszönhető a nagy érdeklődés. Az Egy emberrablás története az 1990-es évek Kolumbiájában játszódik és azt mutatja be, hogy egy drogbáró parancsára miként rabolnak el befolyásos embereket, közöttük politikusokat és újságírókat. A Nobel-díjas Gabriel García Márquez műve az Aftab iráni hírportálon múlt csütörtökön a könyveladási lista élére került.

Muszavi hívei a Facebook-on is aktívak, elindítottak egy oldalt „Egy emberrablás története, egy fogságban lévő elnök helyzete” címmel, néhány internetes oldal pedig ingyenesen letölthetővé tette a könyv fárszi fordítását.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!