Előkerült Sissi eredeti kolozsvári mellszobra

2011. szeptember 29. 12:27

Az osztrák császárné és magyar királyné bronz mellszobrára véletlenül bukkantak a Bánffy-palotában helyet kapó Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.

2011. szeptember 29. 12:27

Váratlanul előkerült az elveszettnek, ellopottnak hitt eredeti kolozsvári Sissi-szobor. Az osztrák császárné és magyar királyné bronz mellszobrára véletlenül bukkant rá Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közép-erdélyi régiójának elnöke a Bánffy-palotában helyet kapó Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.

A szobrot Kolozsvár néhai polgármesterének, Haller Károlynak a kezdeményezésére helyeztek el a Fellegváron: a hegyoldalban ünnepélyes keretek között leplezték le 1901-ben. Az 1898. szeptember 10-én Genfben meggyilkolt osztrák–magyar császárnő és királyné Stróbl Alajos által készített szobrát nagybölöni Bölöny Józsefné adományozta a városnak, talapzatába az Erzsébet királynénk 1898 feliratot vésték. A szobor 1955-ben bekerült a Szépművészeti Múzeum nyilvántartásába. Hogy pontosan mikor tűnt el, és hogyan került a Bánffy-palotába megőrzésre, egyelőre nem tudni. A látható golyónyomokról is csak feltételezések léteznek: az első vagy a második világháború alatti időkből származó lövedékek okozhattak maradandó sebet a magyar királyné mellszobrán. Sissi szobrának hamarosan felmérik állapotát, és láthatóvá teszik azt.

Az EMNT helyi szervezete már régóta szerette volna visszaállítani Erzsébet királyné szobrát eredeti helyére, a Fellegvár hegyoldalába. Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész ezért nemrég Miskolcra utazott, hogy mintát vegyen az ott található Sissi-szoborról, amelynek alapján aztán elkészítheti az alkotás mását. Az eredeti műalkotás előkerülése nem változtat a terven, a szobrot mindenképpen megöntetik, és elhelyezik a Donát úti Makovecz-templom udvarán.

Fotó: Rohonyi D. Iván

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. szeptember 29. 18:47
Elképesztő a hasonlóság Romy Schneiderrel. Mint ha ikrek lennének. http://3.bp.blogspot.com/_OQmEa5OKyOI/SNXTq4HoWHI/AAAAAAAAG8Q/Rhe3EUCmdG8/s400/RomySchneider23.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!