Magyar csillagászok üstökösrekordja

2011. április 26. 09:43

Soha ilyen távol lévő üstököst nem tudtak még lefényképezni, mint amilyet magyar csillagászoknak a minap sikerült. A Hale-Bopp jelenleg a Plútó naptávolsága környékén jár.

2011. április 26. 09:43

Magyar szakemberek irányításával, egy chilei távcsővel sikerült megörökíteni a Hale-Bopp elnevezésű üstököst - írja az Origo. Az égitest 1997-ben még szabad szemmel is hónapokon át látható volt, ma azonban már a Neptunusznál is távolabb jár. Mivel a távolság jelentősen elhalványította, rendkívüli eredménynek számít, hogy sikerült lefényképezni, és így lehetőség kínálkozik az ilyen apró, jeges objektumok viselkedésének tanulmányozására. Ez utóbbi a naprendszerek fejlődése és az élet szempontjából is nagy jelentőségű.

Szabó Gyula, Sárneczky Krisztián és Kiss László (az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársai) teljesítményükkel rekordot állítottak fel, 400 millió km-rel múlták felül a híres Halley-üstökösről készült legtávolabbi képet.

A Hale-Bopp egyéb szempontból is rekorder, „piszkos hógolyó” szerkezetű magja még 3 évvel ezelőtt is jelentős mennyiségű gázt - vélhetően szén-monoxidot - termelt, amely porszemcséket ragadott magával. Az aktivitás annak ellenére volt jelentős mértékű, hogy az üstökös hőmérséklete már akkor is -220 Celsius-fok körül járt.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. április 27. 08:07
Hja kérem, csak a magyarok ismerik a Pajtás fénylépezőgép rejtelmeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!