Kulturális negyedet tervez a kormány

2011. február 15. 18:21

A budai Vártól a Városligetig húzódó új kulturális tengely előkészítését kezdte meg a kormány. Az Andrássy-negyed koncepciójába illeszkedik majd a Szépművészeti Múzeum bővítése, de a tervekben felvetődött az 56-os emlékmű áthelyezése és a Regnum Marianum templom visszaépítése is.

2011. február 15. 18:21

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Budapest belvárosának újrafogalmazása érdekében a kormány leállította a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítésének előkészületeit.

Az új kulturális koncepció 10 év alatt hozná létre az Andrássy-negyedet: az Ötvenhatosok terére, a Műcsarnok mögötti területre kerülne a Szépművészeti Múzeum új épülete, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum, de létrejöhet itt egy nemzeti fotográfiai múzeum is. Szőcs azt is kiemelte: ezek egyelőre csak felvetések, döntés még nem született. Az új kulturális koncepcióhoz rendelkezésre álló európai uniós forrásokat 2013 végéig lehet felhasználni.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója szerint a múzeum rövidesen bezárt volna a térszint alatti szárny építése miatt, így október végéig nem készítettek elő új időszaki kiállításokat, ám most tárgyalások folynak a lehetséges kiállításokról.

Szőcs Géza közölte: felvetődött a Rákosi-rezsim által lerombolt Regnum Marianum templom visszaépítése és az államtitkár véleménye szerint az ott álló 56-os emlékmű is más helyszínre kerülhetne.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HattoryHanzo
2011. február 16. 09:19
Az itt élő kínai kontingens építhetne shaolin kolostorokat, a szerzetesek meg bedolgoznának más egyházaknak.
Csubakka
2011. február 16. 08:54
Figyelj baszod,ha úgy védenék mint az általad joggal preferált "turisztikai célpontot", egy templom falát se kennék össze szdsz kenőccsel.Tiszta ??
Trükkök Százai...
2011. február 15. 20:48
Egy hajszállal jobb ötlet,mint a 'kormányzati negyed'.Csak mintha Szőcs Géza nem lenne valami kiegyensúlyozott személyiség,és valahogy az egész elképzelés nem igazán aktuális.
de karatna
2011. február 15. 20:37
Azt hiszem a miniszternél elmentek otthonról! Először a meglévő templomokat kellene rendbe hozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!