Színházigazgatókról döntött a főváros

2010. augusztus 27. 08:53

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén döntött két budapesti színház vezetőjének kinevezéséről. Huszonegy év után Máté Gáborra cserélték Zsámbéki Gábort a Katona József Színház élén, Bálint András jelenlegi direktor pedig újabb hat évet kapott a Radnóti Színház élén.

2010. augusztus 27. 08:53

Bálint András és Máté Gábor 2016. január 31-ig kapott megbízást a fővárostól; mindketten egyedül pályáztak a tisztségre. Bálint András 1985-től vezeti a Radnóti Színházat. Nem akarok kilépni a cipőmből. 25 éve csinálom, ennyi idő után nem változik meg alapvetően az ember ízlése, erkölcsi rendje. De igyekszem nem klasszicizálódni és nyitni nemcsak a fiatal kollégák, hanem a fiatal nézők felé is.

 
Máté Gábor 1987-es csatlakozása után színésze, rendezője és főrendezője is volt a Katonának. Mint elmondta: Ascher Tamást szeretné főrendezőnek megnyerni. „Természetesen minden értéket meg akarok őrizni, ami annyit jelent, hogy azok az alkotóművészek, akik eddig itt dolgoztak, ezután is itt fognak. A mondat legfőképpen Zsámbéki Gáborra vonatkozik, aki mostanáig igazgatta a Katonát. Ő sem szakítja meg a működését, éppen annyit fog rendezni, amennyit eddig” - nyilatkozta kinevezése után Máté, akit huszonegy év után vette át a stafétát Zsámbéki Gábortól a Katona József Színház élén. A mostani kinevezések hat évre szólnak.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2010. augusztus 29. 18:03
Nem igaz hogy szegény Eperjesnek nem tudnak egy igazgatói széket a segge alá tolni. Vagy egy szinházat építenek majd neki?
sutra
2010. augusztus 28. 05:33
Manapság nem 9 évre szoktak kinevezni?
Nagytestver
2010. augusztus 27. 16:13
Bravo! Sikerult partalapon donteni.
hori77
2010. augusztus 27. 11:45
alföldit kéne végre leváltani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!