Nemzeti kulturális örökség lehet a bikaviadal

2010. augusztus 18. 11:27

A nemzeti identitás részét képező művészeti forma, vagy pedig kegyetlen gyilkosság? Nemzeti kulturális örökséggé nyilvánítaná a küzdelmeket a spanyol ellenzék, hogy ezzel megkerülje azok betiltását.

2010. augusztus 18. 11:27

Egyesek szerint semmi értelme a bikaviadalok tiltásának Katalóniában, valamint a Kanári-szigeten, ahol már 1991 óta nem rendezhetnek véres játékokat. „Elsődlegesen a további tiltásoknak kell elejét venni, hiszen a katalán lépés csak ahhoz mérhető, mintha Madrid például betiltaná a mozikat, ami nevetséges lenne” - véli Juan Manuel Albendea, a konzervatív Néppárt szóvivője. A párt által előterjesztett javaslat szerint a spanyol kormányzatnak a kulturális örökség részeként kell kezelni a bikaviadalokat.

A szocialisták ellenzik a javaslatot, így egyelőre nincs sok esély annak megszavazására. Jose Luis Zapatero kormánya szerint ráadásul az ilyen kérdések eldöntése a helyi kormányzatokra tartozik. „Egy apró kisebbség küzd egy olyan hagyományért, amely a spanyolok többségét egyáltalán nem érdekli. Ráadásul semmi kulturált nincs egy állat megkínzásában” - jelentik ki az állatvédők.

Spanyolországban a gazdasági válság miatt egyre kevesebb viadalt rendeznek, a sportág betiltásával ráadásul az adott település is eleshet a turisztikai és hirdetői bevételektől. A 2012-es választásokra várnak a viadalok támogatói: ha a Néppárt ki tudja használni Zapatero kormányának népszerűtlenségét, hatalomra kerülve megmentheti a bikaviadalokat, amelyek később az UNESCO kulturális örökségi listájára is felkerülhetnek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!