Robin Hood uzsorás volt?

2010. március 09. 10:24

A brit John Paul Davis könyve szerint a XII. századi jótevő ugyan rabolt a gazdagoktól, de amolyan hitelcápaként is ténykedett: a megszorultaknak kamatra kölcsönzött.

2010. március 09. 10:24
Davis szerint Hood tagja volt a templomos lovagok idővel nagyon meggazdagodott rendjének, amely valóban folytatott pénzügyleteket - innen a könyv címe: Robin Hood: az ismeretlen templomos. A rend, amelyet eredetileg a szentföldi zarándokok védelmezésére alapítottak és szegénységi fogadalmat tettek tagjai, bő 200 évig létezett hivatalosan, IV. Fülöp francia király csapott le rá 1307-ben, és számolta fel jogilag 1314-ben.

Feltételezését a szerző a legrégebben megjelent Robin Hoodot említő írásos műre, egy balladára alapozza, melyben kölcsönt kér tőle egy eladósodott lovag, majd azt meg is kapja, miután Hood megkérdezi tőle, van-e kezese. A 400 font hitelt Little Johnnal utaltatja ki Robin Hood egy év „futamidővel”, mely összeg hatalmasnak számított akkoriban; olyannyira, hogy - Davis szerint - nem lehetett egy útonálló saját kincstárában, szervezetnek kellett állnia mögötte. Helen Phillips, a Cardiffi Egyetem angol irodalom professzora szerint a balladában a hangsúly Robin Hood nagylelkűségén van, nem pedig a hitelezés aktusán.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. március 10. 14:37
John Paul Dawisnak helye lenne a hazai liberális multalakitók sorában is, mégpedig előkelő helyen. A közgázon én ugy tanultam, hogy a pénz az ipari jellegü termelés-beleértve az élelmiszert is- kialakulásakor vált cserearány megtestesitővé. Előtte az a hatalom- királyok, császárok,adóbeszedők -eszköze volt, mert a nép hetedet, tizedet, kilencedet fizetett és a jobbágy is termékekben kapta meg a jutalékát. De a liberálisoknak jól esik rugni valamit azon, ami az embert emberré teszi / pl. a büszkeségre okot adó mult/
kanpalisoda
2010. március 09. 12:48
Az uzsorások meg Robin Hood-ok lettek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!