A székelyek még több székely zászlót tesznek ki, miután a románok meghurcolták a szimbólumot

2024. október 16. 06:51

Nemes bosszú.

2024. október 16. 06:51
null

Nyitókép: MTI / Henning János

 

Beperelte a Maros megyei prefektus a székelyföldi Makfalva polgármesterét, Vass Imrét a székely zászló köztérre való kihelyezése miatt – tudatta kedden az MTI-vel Kincses Előd ügyvéd.

Az alperest képviselő marosvásárhelyi ügyvéd Ciprian Dobre prefektus Maros megyei Törvényszéknek címzett keresetét is eljuttatta az MTI-nek, melyben 

a román kormány területi képviselője kéri a bírákat: kötelezzék az „úgynevezett székelyföld” zászlajának tartott kék-arany lobogó eltávolítására 

a Maros megyei község elöljáróját.

Ciprian Dobre emlékeztet: szeptember 13-án átiratban kérte az elöljárótól a település parkjába, báró Wesselényi Miklós szobra mellé kitűzött jelkép eltávolítását, de Vass Imre azt válaszolta, hogy a székely zászló kihelyezése nem törvényellenes. 

Dobre a keresetben kisbetűvel, „székelyföldként” emlegeti a tömbmagyar régiót, és leszögezi, hogy csak a hivatalosan elfogadott jelképek használhatók, 

mint Románia zászlója, címere, az adott közigazgatási egység címere. Azt is írja, hogy a székely zászló, székely himnusz és a Székelyföldre utaló SIC tartománykód kapcsolatban áll a térségben lakók autonómiatörekvéseivel, „az etnikai alapon történő területi szeparatizmussal”, ami szerinte alkotmányellenes.

Vass Imre polgármester a Maros megyei Törvényszék közigazgatási részlegének címzett válaszlevelében a kereset elutasítását kéri, rámutatva, hogy egy olyan zászló kitűzése, mely 

nem egy adott államé, és a polgárok egy csoportja helyezte ki, nem közigazgatási aktus.

 Arra is kitér, hogy a keresetből nem derül ki, Dobre polgármesterként vagy magánemberként idézi bíróság elé, és aláhúzza, hogy a zászló kihelyezéséről semmilyen közigazgatási irat nem született. Továbbá felhívja a figyelmet, hogy a nemzeti jelképek használatának akadályozása sérti Románia alkotmányát és a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt.

A makfalvi székely zászló ügyében küldött szeptemberi prefektusi átirat kapcsán egyébként Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke bejelentette, hogy a szervezet kész minden erkölcsi és politikai segítséget megadni Makfalva polgármesteri hivatalának, és 

20 hasonló székely zászlót helyez ki Székelyföld különböző településein.

A legutóbbi romániai népszámláláson a Maros megyei Makfalva község mintegy háromezer lakosa közül 2200-an vallották magukat magyarnak.

(MTI)

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 16. 17:04
Fegyenc8 2024. október 16. 08:02 "Kíváncsi vagyok mi lenne a következménye ha mondjuk a buzi zászlót tennék ki?" Miért? A buzik egy külön faj, vagy egy külön nemzet? Hol az országuk? Ők is egy külön nemzeti kisebbség - melyik az anyaországuk?
bagoly-29
2024. október 16. 15:16 Szerkesztve
Új román hír: a Román Evezős Szövetség könyvelőnője az olimpiai eredményekért 162.000 eurós jutalomban részesült! (több mint 60 millió Ft). Az olimpiai bajnok úszójuk (+ egy bronz) 140.000Eurót kapott! S minden tekintetben ez történik!
bagoly-29
2024. október 16. 12:27
A prefektus és a helyi román szervezetek tökhülyék! Mitől lenne idegen állam zászlója a székelyeké?
verkez
2024. október 16. 09:56
És ez a helyes válasz. Más idők vannak, de ne feledjük, Gandhi hogyan buktatta meg az angol zsarnokságot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!