Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Charles Michel kizárná az uniós poszt-osztozkodásból Ursula von der Leyent

2024. június 11. 17:54

Végül is érthető.

2024. június 11. 17:54

Nyitókép: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

 

Charles Michel legújabb terve Ursula von der Leyen megbuktatására az, hogy kihagyja őt a jövőbeli kilátásairól szóló beszélgetésekből.

Az EU vezetőivel és tanácsadóikkal folytatott megbeszéléseken az Európai Tanács elnöke azt javasolta, hogy zárják ki az Európai Bizottság vezetőjét a június 17-i találkozóról, ahol az állam- és kormányfők az EU legfontosabb posztjairól fognak tárgyalni

 – mondta hét EU-diplomata, tisztviselő és nemzeti kormánytisztviselő a Politico-nak.

Ezt is ajánljuk a témában

A két legfelsőbb tisztviselő közötti keserű rivalizálás – talán legjobban a „Sofagate” botrány szemlélteti, amely során Michel látszólagos próbálkozása, hogy felülmúlja von der Leyent egy törökországi látogatás során, szexistának és ügyetlennek tűnt – régóta diplomáciai kellemetlenség az EU számára.

„A tagállamokat egyre jobban irritálja Charles Michel viselkedése a Bizottság elnökének kiválasztási folyamatában” – mondta egy EU-diplomata. „Úgy tűnik, hogy kizárólag személyes indítékok vezérlik.”

Michel feladata eldönteni, ki csatlakozhat a vezetőkkel tartott vacsorához, tekintve, hogy a június 17-i találkozó egy informális csúcs.

Erős ellenállás van az európai fővárosokból Michel javaslata ellen – mondták a diplomaták és tisztviselők. Több európai főváros úgy érzi, hogy Michel arra törekszik, hogy von der Leyen ellen forduljon az elnökségeik és éveken át tartó rivalizálásuk végén, megpróbálva megakadályozni a Bizottság vezetőjének esetleges második ciklusát. Az EU vezetőivel és tanácsadóikkal folytatott beszélgetéseken Michel azt javasolta, hogy von der Leyent zárják ki a találkozóról, mert ő az Európai Néppárt vezető jelöltje, és második ciklust kíván az Európai Bizottság vezetőjeként.

Ezt is ajánljuk a témában

A vezetőknek meg kell állapodniuk az Európai Bizottság, az Európai Tanács (Michel jelenlegi pozíciója) és az Európai Parlament következő elnökeiről (bár a Parlament saját vezetőségéről szavaz) valamint a következő külpolitikai vezetőről.

Egyesek gyanítják, hogy Michel egy tervet sző, hogy bejusson a felsővezetői versenybe mint az EU következő külpolitikai vezetője.

„Ha ki akarja zárni őt a teremből, ki kellene zárnia saját magát is” – mondta egy EU-diplomata. Michel szóvivője nem válaszolt a megkeresésre.

A jelenlegi dilemma példátlan. Mióta 2014-ben elfogadták a vezető jelölt rendszert, nem volt még hivatalban lévő Európai Bizottsági elnök, aki második ciklusra törekedett volna.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­­k­­e­l­­d­ ­a­ ­­­s­z­e­­­x­i­ ­­­p­­u­n­­­c­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Mich99
2024. június 12. 20:57
Nagyon helyes, Ursula maradjon csak a libbant barátainál!
pethoz-2
2024. június 12. 08:10
Sajnos nem hiszem, hogy ennyire egyszerű lesz von der Leyen-t távol tartani! Olyan jo volna egy kompetens vezető, aki elen jarna a béke felé vezető úton!
Szerintem
2024. június 12. 06:31
Jó, de ez a Michel se ugasson bele, mert a tanácsülésen nincs az országok vezetőivel egyenrangú felhatalmazása, ő ott csak az ülést levezető elnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!