Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Az Európai Tanács elnöke is Magyarország mellé állhat

2024. június 05. 19:24

A Politico szerint Michel mindent megtesz, hogy Von der Leyen ne maradjon a Bizottság elnöke.

2024. június 05. 19:24

Nyitókép: Aris Oikonomou / AFP

Brüsszelben az a pletyka járja, hogy az Európai Tanács elnöke, 

Charles Michel megpróbálja megbuktatni ellenfelét, Ursula von der Leyent,

az Európai Bizottság elnökét.

Nyolc EU diplomata, tisztviselő és kormányzati tisztviselő azt nyilatkozta a Politicónak, hogy attól tartanak, Michel az évek óta tartó rivalizálásuk miatt próbálja megakadályozni Von der Leyen lehetséges második ciklusát a Bizottság élén.

„Mindenkit az őrületbe kerget, mert a játéka annyira nyilvánvaló: Von der Leyen megbuktatására törekszik, és álmodozik az EU legfelsőbb pozíciójáról” – mondta egy EU tisztviselő. 

A háttérben az EU két legfontosabb tisztségviselője közötti hatalmi harc egyre erősödik. A feszültség  2021-ben vált nyilvánvalóvá az ankarai látogatásuk alkalmával, amikor Michel elfoglalta az egyetlen elérhető széket a török elnök mellett, míg Von der Leyent egy közeli kanapéra kényszerült. Később szexizmussal vádolta meg Michelt Von der Leyen.

A Politico szerint néhányan azt sugallták, hogy Michel az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői pozícióra pályázik, Josep Borrell utódjaként, akivel jó kapcsolata van.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Michel irányítja az EU legfelsőbb pozícióinak elosztását,

ami az EU választása után történik majd. Ide tartozik a Bizottság vezetése is, amelyre von der Leyen másodjára pályázna meg.

Azt írja a Politico, hogy az utóbbi hetekben néhány európai ország egyre inkább felháborodott Michel valódi céljai miatt. „Sok tagállam attól tart, hogy Charles Michel nem játszik konstruktív szerepet, hanem személyes bosszút hajt végre” – mondta egy EU diplomata. A 65 éves Von der Leyent akarja legyőzni.

Miután Michel mandátuma december 1-jén lejár, és nem hosszabbítható meg, a volt belga miniszterelnöknek nincs más alternatívája: miért ne célozhatna meg egy másik vezető uniós pozíciót? – fejtegeti a brüsszeli lap.

Mint írják, Brüsszelben nem mindenki nézte jó szemmel Von der Leyen központosított vezetési stílusát. Emmanuel Macron elnök például egészen visszafogott volt a támogatása kinyilvánításában. Az Európai Parlamentben a szocialisták és a liberálisok, akik Von der Leyen EPP koalíciójának tagjai, egyre inkább támadják a lehetséges együttműködését jobboldali vezetőkkel és pártokkal.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. június 11. 18:42 Szerkesztve
Hajrá, Michel! Lehetünk mi még barátok…
Beszélgető
2024. június 06. 02:41
Mindkettő szemétre való karrierista szutyok. Ha összeverekednek, én azt ütném, aki szét akarná választani őket!
Aegopolis.
2024. június 05. 21:53
No de hová lett a sztoriból Magyarország? 🤣🤣🤣
Lajoss
2024. június 05. 21:08
Vicces címadás…26:1 …😉
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!