Szlovénia
ÉLŐ
Szerbia

Elege lett Von der Leyen „geopolitikai bizottságából” az Európai Tanács elnökének

2024. június 04. 12:11

Szerinte sokba került ez Európának, bár nem úgy, ahogy gondolnák.

2024. június 04. 12:11
null

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Az uniós választásokat követő párzási szezon előtt kijött a fényre az elmúlt öt év egyik legjobban eltitkolt története:

az, hogy Charles Michel európai tanácsi elnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök valójában ki nem állhatják egymást.

Az Euobserver most beszámolt arról, hogy Michel kőkeményen beleállt Von der Leyenbe és az ő „geopolitikai bizottságába”, amely Jean-Claude Juncker 2014-2019 között üzemelő „politikai bizottságára” tett rá még egy lapáttal. Mindez épp rosszkor jön Von der Leyennek, akinek egyébként is alig-alig adja ki az újraválasztásához szükséges európai parlamenti szavazatmatek.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nem vagyok biztos benne, hogy politikai bizottságra van szükségünk. Amire szükségünk van, az egy politikai unió. Ezek között van különbség” – mondta hétfőn újságírók egy csoportjának Charles Michel. Szerinte a „geopolitikai bizottság” mindössze annyit ért el, hogy Von der Leyen bizottsága „kevésbé volt pártatlan”, mint a korábbiak, miközben épp a külpolitikában pártatlan bizottságra van szükség. Keményen odaszólt Von der Leyennek a gázai háború kapcsán folytatott politikája miatt is: úgy látja, hogy a Bizottság álláspontja „átpolitizált” volt, és nem képviselte a tagállamok álláspontját.

„Megfizettük az árát” ennek a politikának – mondta az EUobserver beszámolója szerint Michel,

aki szerint a bizottság „legitimáció nélkül” politizált az ügyben.

Mindeközben Michel és az EU vezetői az Euobserver információi szerint már javában dolgoznak az új stratégiai agendán, amely az EU politikájának jövőbeli irányait szabja meg. A lap látta a legutóbbi vázlatot, melyben szerepel, hogy „jobban kellene tisztelni” a különböző EU-s intézmények eltérő szerepét és kompetenciáit. A stratégiai agenda vázlatában kitérnek arra, hogy 

a »politikai« vagy egyenesen »geopolitikai« bizottság koncepciója küönböző aggályokat váltott ki a pártosság vádjától az intézményi egyensúlytalanságig”,

de található benne egy meglepő elem is: az, hogy a tagállami vezetőknek „erős fenntartásaik” vannak azzal kapcsolatban, hogy „átpolitizálódott” a jogállamisági kondicionalitási eljárás – melyet hazánkkal szemben folytatnak. (A magyar kormány évek óta mondja, hogy az eljárás nem több politikai furkósbotnál, ezt hivatalosan EU-s oldalról most ismerik el először.) A stratégiai agenda emellett kitér arra is, hogy a geopolitikai bizottság már csak azért sem szerencsés elképzelés, mert aláássa a Bizottság szerepvállalását az EU belső gazdasági ügyei és az EU-s törvények betartatása kapcsán.

Michel ezügyben is odaszúrt Von der Leyennek: jelezte, hogy ez a Bizottság sokkal kevesebb kötelezettségszegési eljárást indított, mint elődei, ami „sajnálatos és hiba”.

Szólt arról is, hogy azt pártolná, hogy az Európai Tanács már június végén tegyen javaslatot az Európai Bizottság elnökének és vezető tisztségviselőinek személyére. „Kötelességünk június végéig dönteni” – mondta. Ha ez így történik, akkor még a nyári szünet előtt, júliusban tudna szavazni az EP a következő Bizottságról.

Márpedig ez a forgatókönyv Ursula von der Leyen rémálma –

így ugyanis lóhalálában kellene megkötnie azokat a rendkívül bonyolult alkukat, melyek eredményeképpen valahogy összeáll majd mögötte az újraválasztásához szükséges európai parlamenti többség.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2024. június 04. 14:34
Charles Michel zsidó, ezért logikusan Izraelt támogatja ebben a kérdésben, történjen bármi. Ursula pedig egy Vichy-konzervatív, aki a szélbalosok seggét nyalogatja a palesztinok támogatásával. Két kripli verekszik a süllyedő hajó fedélzetén, nincs itt látnivaló.
oberennsinnen49
2024. június 04. 14:06
Von Leyen geopolitikai bizottsága "legitimáció nélkül” politizált az ügyben." - mondja a tanácselnök Michel. A liberál-marxistánál nincs rosszabb, az a történelem alja, lásd Von Leyent és Michelt, meg a többi "egeret", akik bőszen mutogatják, ők aztán hegyeket szülnek, ha megszólalnak. Valójában csak FED-lábtörlők, háborús uszítók az uszítómédia hátán... FED-Európa 100:0, konkrétan Kereszténygyűlölők-Európa 100:0.
fatman
2024. június 04. 14:06
ugye-ugye? sztem ez a kopasz fasz is szerelmes Viktorba, mint Macron... vicc, h nem hagyták lemondani... :))) Ursula elftárnő meg mán nem jó elftársnő... wind of change... :)))
gyaloggos
2024. június 04. 13:58
Á, ELBORZASZTÓ, mi megy A KONCÉRT ott kint is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!