Egy gázai iskolában rejtőztek el a Hamász parancsnokai, lépett is az izraeli hadsereg + előtte/utána fotók

2024. augusztus 11. 09:05

Nemzetközi felháborodást okozott, hogy az IDF kilőtt egy iskola területén levő mecsetet, amelyben 19 terrorista tartózkodott. A gázai jelentések szerint több tucat civil halt meg a légicsapásban.

2024. augusztus 11. 09:05
Israeli military kills at least 100 Palestinians in Gaza school bombing

Nyitókép: /Mahmoud İssa / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az IDF szombat este megnevezte a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád 19 tagját, akiket szombat reggel megöltek egy légicsapásban, amelyet a Hamász és az Iszlám Dzsihád egyik parancsnoki szobájára mértek a Gázavárosban lévő Taba'een iskolában – számolt be a Times of Israel. 

A palesztinok állítása szerint több mint 90 ember halt meg a légicsapásban, és az incidenst „szörnyű mészárlásnak” nevezték. Mahmúd Bassal, a Hamász vezette palesztin polgári védelem szóvivője egy televíziós sajtótájékoztatón elmondta: „Eddig több mint 93 mártírról van szó, köztük 11 gyermekről és hat nőről. Vannak azonosítatlan maradványok.” 

Több nyugati diplomata, a tűzszüneti tárgyalások egyiptomi és katari közvetítői, valamint számos muszlim ország elítélte Izraelt a légicsapás miatt. 

A Fehér Ház is aggodalmának adott hangot. „Tudjuk, hogy a Hamász iskolákat használ gyülekezési és parancsnoki helyként, de már sokszor elmondtuk, hogy Izraelnek mindent meg kell tennie, hogy minimalizálja a civil áldozatok számát” – olvasható Nemzetbiztonsági Tanács nyilatkozatában. 

Kamala Harris alelnök és a demokraták elnökjelöltje pedig kijelentette: „Már megint túl sok civil halt meg.”

Az Izrael által kilőtt 19 terrorista neve és fotója.
Izrael szerint ez a 19 terrorista volt a célpont. Forrás: IDF

Az izraeli narratíva

Az IDF szerint a csapást három precíziós lövedékkel hajtották végre a két terrorista csoport parancsnoki szobája ellen, amely a Taba'een iskolakomplexum egyik mecsetjébe volt elhelyezve.

A hadsereg szerint a csapás után készült felvételek azt mutatják, hogy a környező iskolakomplexumban nem keletkezett nagyobb kár. 

Azt is közölték, hogy a rakéták „nem okozhatták azokat a károkat, amelyek megfelelnek a gázai kormánymédia hírügynökségének áldozatokról szóló jelentéseinek.” A hadsereg állítása szerint igyekeztek minimalizálni a civil áldozatokat.

Az iskola komplexum a légicsapás előtt és után. Forrás: IDF
Az iskola a rakétacsapás előtt és után. 

Katonai értékelések szerint a Hamász tagjai a háború elhúzódásával már nehezen tudnak az alagutakban maradni, ezért egyre inkább a föld feletti helyszínekre húzódnak át, és ártatlanok között rejtőzködnek.

A Hamász és Izrael között közvetítő Egyiptom azt állította, hogy a légicsapás azt mutatja, hogy az izraeli fél nem akar tárgyalni a túszokról. Katar vizsgálatot követelt a csapással kapcsolatban – írja a Politico. Francesca P. Albanese az ENSZ megszállt palesztin területekkel foglalkozó különmegbízottja már sokadszor „népirtással” vádolta meg Izraelt. 

Péntek reggel az IDF újabb szárazföldi műveletet indított a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban. 

Az elmúlt napokban az amerikaiak többször azt állították, hogy már közel van a tűszüneti megállapodás. Izraelben a lakosság jelentős része azt követeli a kormánytól, hogy kössön kompromisszumot és hozza haza az október 7-én elrabolt és azóta Gázába raboskodó izraeli civileket. A Hamász azonban eddig egyetlen tűzszüneti ajánlatot sem fogadott el.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 12. 09:08
A népirtó apartheid zsidó terroràllamnak és terroristáinak pusztulnia kell!
EX_Terminator
2024. augusztus 11. 17:25
Tömören összefoglalva, oda tették az embereiket, oda tették a fegyvereiket, robbanószereiket, aztán amikor meg telibe kapták őket ahogy azt egy háborúban kell, és a háborús törvények szerint meg is tehetik? Megy az óbégatás, meg az áldozati báránykodás. Gyomor forgató. Aki kurvának áll ne sírjon ha basszák! Ángílusul? If you can't stand the heat GET THE FUCK OUT OF THE KITCHEN!
EX_Terminator
2024. augusztus 11. 17:11 Szerkesztve
Ha az a rakéta ekkora kárt okozott, akkor jó eséllyel telibe baszott valamit aminek nem lett volna szabad ott lennie. Ami vajon isten mi is lehet!? És ha ez a helyzet akik ott voltak lehetnek e civilek? ugye hogy nem??? Ha meg azok voltak, van itt egy nagyon egyszerű kérdés. A FASZNAK TESZIK KI EZEK A CIVILEKET VESZÉLYNEK HAJSZÁL PONTOSAN TUDVA??? HOGY EBBŐL SZÜKSÉGSZERŰEN MI LEHET, ÉS BIZONY MENETRENDSZERŰEN LESZ IS? NEM GONDOLJÁTOK HOGY ÍGY MINDEN MEGJÁTSZOTT FELHÁBORODÁS EGY KISSÉ FALS???
levi87
2024. augusztus 11. 16:32
Minden iskolában és kórházban Hamasz parancsnoki központ működik? Mert Izrael mindet lebombázta. Ezek a cionisták gátlástalanul hazudoznak és kegyetlenebbek mint a nácik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!