„Ugye ön viccel velem?” – a híres Szijjártó-interjút is sikerült túlszárnyalnia a CNN-es Amanpournak a Le Pennel folytatott beszélgetésében

2024. július 07. 09:38

Programról kevesebb szó esett, ehelyett a legerősebb francia párt vezetőjének végig azt kellett bizonygatnia, hogy nem rasszista és szélsőjobboldali. Videó!

2024. július 07. 09:38
null

Nyitókép: képernyőfotó a műsorból / Youtube

 

A riporternő nevét viselő műsorban, Christiane Amanpour fölényeskedő hangnemben „készített interjút” Marine Le Pen-el, a vasárnap este választási győzelemre készülő Nemzeti Tömörülés elnökével.  A műsorban a Nemzeti Tömörülés programjáról nem, inkább a párt egyes jelöltjeinek problémás nyilatkozatairól esett szó. A műsorvezető felvetette, hogy a párt tagjai között még mindig vannak olyanok, akik elfogadhatatlan rasszista megjegyzéseket tesznek. Le Pen erre azt válaszolta, ahogy 

Jordan Bardella hangsúlyozta, az ilyen megjegyzéseket tevő személyeket fegyelmi eljárás alá vonják és valószínűleg kizárják a pártból.”

Ne feledjük, hogy hasonló stílusban készített 2020-ban interjút a brit-iráni származás televíziós műsorvezető Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, tudatlanul azzal vádolva a magyar kormányt, hogy a pandémiára hivatkozva felfüggesztette a Parlament működését.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Az interjú második része a külpolitikára összpontosított, különösen Oroszország és Ukrajna kapcsán. A riporter rákérdezett a pártvezető korábbi kijelentéseire, miszerint Krím mindig is orosz volt, és az Oroszország elleni szankciókat fel kellene oldani. 

Le Pen elítélte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Franciaország nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába és nem fog hosszú hatótávolságú fegyvereket szállítani.

Ezt is ajánljuk a témában

Az interjú végén a riporter rákérdezett a párt európai választási sikereire és a „szélsőjobboldali pártok térnyerésére” Európában. 

A pártvezető elutasította a „szélsőjobb” kifejezést, és hangsúlyozta, hogy pártja a nemzetek önrendelkezését támogatja az Európai Unió keretein belül. 

A céljuk egy olyan Európa, amely tiszteletben tartja a nemzeti döntéseket és nem egy technokrata struktúra.

You kidding me, right? (Ugye Ön viccel velem?)” – vágott lekezelő stílusban Le Pen szavába az amerikai riporter, mire a francia politikus leszögezte, hogy teljesen komolyan gondolja, a „szélsőjobboldali” egy pejoratív jelző, egy stigma, ami nem fedi le azt, amit a Nemzeti Tömörülés gondol a világról.

Hozzátette: Amerikából nézve sem lehet mindenkit egy kalap alá venni Európában, ők például távolságot tartanak a német AfD-től is.

Az interjú lezárásaként a pártvezető kifejezte, hogy tiszteletben tartja más országok választási folyamatait és nem kíván kommentálni amerikai politikai eseményeket, beleértve Donald Trump esetleges újraválasztását.

 

A teljes videót angol nyelven itt tekintheti meg:

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valerian-0
2024. július 07. 18:43
Christiane Amanpour régen eladta a lelkét az ördögnek. Remélem nemsokára el is viszi majd.
de France
2024. július 07. 17:34
Még 3 óra és tisztábban fogunk látni. Egy dolog biztos. A szélsőjobboldal a hatalom küszöbén áll, a helyzet súlyos. A szélsőjobboldal utoljára 1940-ben volt hatalmon, a katonai vereség és a náci megszállás éveiben. Az pedig hogy a szélsőjobboldal szélsőjobboldal vagy nem, az eldöntött vita. Miden történész egyetért abban, hogy Le Pen pártja szélsőjobboldali. Csak valahogy ezt nehéz az illetékeseknek bevallani. Már Jean Marie Le Pen is visszautasította ezt a címkét. A szélsőjobboldal játszik a szavakkal hogy besimuljon a konjunktúrába, senkit ne tévesszen ez meg.. A szélsőjobboldal a fasizmusban gyökeredzik. Jellegzetessége a megszállott rögeszme, amely szerint hanyatlás van, a nosztalgia és az ŐK és MI közötti árokásás. ŐK-en a szélsőjobboldal a MÁSIK-at érti, az idegeneket, a múltban a zsidókat, a szabadkőműveseket, ma a migránsokat. A szélsőjobboldal hiteltelen,felelőtlen, populista gazdasági programja még az üzleti köröket is erősen nyugtalanítja. Ellenállás lesz.
palicsi-2
2024. július 07. 16:57
Hja, az amerikaiak, nem hülyék!
andris-923
2024. július 07. 16:02
„You kidding me, right? Mit várhatunk el egy olyan személytől akinek csak egy nézőpont létezik a világon és az nem lehet más csak az övé
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!