Szijjártó a CNN-nek: Álhír, hogy Magyarországon nem működik a parlament

2020. április 10. 07:46

A külügyminiszter szerint járványhelyzetben félre kellene tenni a kettős mércéket.

2020. április 10. 07:46

Álhír, hogy Magyarországon beszüntették a parlamentet – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban. Szijjártó Péter csütörtök éjjel Budapestről nyilatkozott a televíziónak. A műsorvezetőhöz szólva úgy fogalmazott: „(...) sajnálattal közlöm, hogy újabb álhírt terjeszt Magyarországról, mivel azt mondta, hogy a parlamentet beszüntették (...), ami nem igaz. A parlament ülésezik. Ezen a héten például (...) három napon is ülésezett.” A magyar miniszter arra reagált, hogy ezt megelőzően a műsorvezető azt mondta: a francia nemzetgyűlés, a brit parlament és az amerikai kongresszus működik, míg a magyar nem. A kabinet határozatlan idejű rendeleti kormányzáshoz kért felhatalmazást, és ezt a parlament elfogadta – tette hozzá a CNN műsorvezetője. Azt kérdezte Szijjártó Pétertől, hogy miért volt szükség erre a felhatalmazásra; melyek azok az intézkedések, amelyeket ne tudtak volna meghozni a koronavírus-járvány megfékezésére ekkora parlamenti többséggel.

A miniszter úgy vélekedett, hogy számos álhír terjed Magyarországról az új törvénnyel kapcsolatban. Sok helyütt kiemelik, hogy a jogszabálynak nincsen időkorlátja. „Ez nem teljesen igaz, mivel a törvény kimondja, hogy maga a parlament jelentheti csak ki a rendkívüli helyzetet. Őszintén szólva ennél demokratikusabb megoldást nem is tudok elképzelni, hiszen a törvény a parlamentnek ad döntési jogot, amely demokratikus felhatalmazást kapott az emberektől” – hangoztatta Szijjártó Péter. Kitért arra, hogy az Európai Unió három másik tagállamában – Lengyelországban, Máltán és Horvátországban – hasonló a jogi szabályozás van érvényben. „A kettős mércét teljesen elutasítom” – jelentette ki. „Miért ismét Magyarország van terítéken? Ezeket a kettős mércéket kéne félretenni a jelenlegi vírushelyzetben” – mondta. Megjegyezte azt is, hogy a parlament összetétele „nem egy lottósorsolás, hanem választások eredménye”. Természetesnek nevezte, hogy a többség a kormánypártoké.

Álhír, hogy a kabinet ellenőrizetlenül és korlátlanul alkothat rendeleteket – jelentette ki a tárcavezető. A törvény világosan kimondja, hogy csak olyan rendeleteket lehet hozni, amelyek az országot, az embereket és a gazdaságot védik a koronavírus-járvánnyal szemben – fűzte hozzá. A magyar tárcavezető azt hangoztatta, hogy azok a jogok, amelyeket a kormánynak adott a parlament, sokkal korlátozottabbak, mint azok, amelyekkel például a francia elnök rendelkezik „rendes körülmények között”. „Szóval úgy beállítani a helyzetet, mint egy demokrácia elleni támadást, méltatlan őszintén szólva” – vélekedett.

Szijjártó Péter elmondta, hogy ezen a héten tizenhat törvénytervezetet nyújtottuk be a parlamentnek, amelyeket két részre kell osztani. „Egyrészről vannak a vírus elleni küzdelemre vonatkozó rendelkezések. Ezeknél lehetőségünk van a rendeletalkotásra, mint ahogyan azt sok más ország is tette, hiszen ezek sürgős ügyek. Másrészről vannak az olyan törvények, amelyek függetlenek a vírushelyzettől, ezeket a parlament rendes eljárásrend szerint hozza meg” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek.

(MTI)

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. április 11. 16:08
Külügyminiszter Úr! Ez a nőszemély nem érdemli meg az udvariasságot - dimplomáciai értelemben sem... Ezek provokatőrök, magyarul kellett volna neki válaszolni, vagy franciául... És csodálkozni azon, hogy "nemzetközi újságíróként" nem ért magyarul sem... Vélhetően - franciául sem... Nagyon érdekes lett volna!
Flagellator1974
2020. április 11. 14:36
Taknyán csúszott a ribanc, ahogy Péter visszakézből pofán kapta.
mucsay
2020. április 11. 12:03
öröm nézni a peti interjúit, mondjuk a nő oda is tartotta a nyakát ezzel a parlamentes totál hazugsággal. sztem megérné azért utólag elemeznie ezeket, akár egy kommunikációs fazonnal, mert javulni mindig lehet, és jól jön majd nehezebb helyzetekben, mert sok minden érdekes dolog lesz még itt és nagyon számítok a petire.
toef36
2020. április 11. 11:40
Az amerikai újságírók nem érdemlik a tisztességes diplomáciát! A külügyminiszter túl udvariasan "igazította" el a ezt a nyorult hazudozó újságíró nőt!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!