Összetörte a románok álmát Szijjártó Péter, de nem haragszanak

2024. szeptember 09. 15:56

Rossz hírt közölt szomszédainkkal a magyar tárcavezető, de támogatásunkat is kifejezte.

2024. szeptember 09. 15:56
Cyprus Hungary

Nyitókép: Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Az Adevarul arról közölt cikket, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Kisinyovban tett nyilatkozata szerint bár az Európai Unió 27 tagállama nyilvánosan támogatja az EU bővítését, a valóságban sokan ellene vannak.

Elmondása szerint a tagállamok képviselői a sajtó jelenlétében ugyan támogatóan nyilatkoznak, de amikor zárt ajtók mögött tárgyalnak, a bővítéssel kapcsolatban már inkább ellenérzéseiknek adnak hangot.

Bár közvetlenül nem utasítják el a bővítést, különböző kifogásokat emelnek, például azt, hogy a bővítés során a minőséget a mennyiség elé kell helyezni.

Szijjártó szerint ez egyfajta bürokratikus eszköz arra, hogy halogassák a döntéseket, miközben az EU-n belül valójában nem történik előrelépés a bővítés ügyében.

Szijjártó kijelentette, hogy Magyarország nem fogja támogatni Moldova és Ukrajna EU-csatlakozását a soros elnökség alatt,

hanem inkább a nyugat-balkáni országok csatlakozási tárgyalásainak előmozdítására koncentrál.

Ez azért lehet fájó a román politikusok számára, mert szerintük Moldovának az Európai Unióban a helye, integrációs törekvései megvalósításában számíthat Románia támogatására – hangoztatták pártállásuktól függetlenül a román vezetők még augusztusban, Moldova nemzeti ünnepén, a volt szovjet tagköztársaság 1991-es függetlenségi nyilatkozatának 33. évfordulóján.

Ezt is ajánljuk a témában

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EU bővítési folyamatában fontos, hogy minden országot egyénileg értékeljenek, és ne függjenek egymástól az országok haladásában, különösen a reformok végrehajtása terén.

Szijjártó szerint ez az egyik oka annak, hogy Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna uniós csatlakozását, mivel az ország olyan intézkedéseket hoz, amelyek ellentétesek az uniós értékekkel.

A lap végül megjegyezte, hogy Moldovával kapcsolatban Szijjártó pozitívabban nyilatkozott, és megjegyezte, hogy az ország soha nem hozott Magyarországnak ártó intézkedéseket. Ennek megfelelően Magyarország támogatja Moldova EU-csatlakozását, de továbbra is fenntartja azt az álláspontot, hogy minden csatlakozó országnak saját érdemei alapján kell haladnia a folyamatban, és nem szabad megengedni, hogy egy ország fejlődése hátráltassa a másikét.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. szeptember 10. 06:04
A moldávok 50%-a elutasítja az egyesülést, 37,8% támogatja. maszol.ro/kulfold/Megoldana-Moldova-problemait-a-Romaniaval-valo-egyesules
herden100
2024. szeptember 09. 17:08
ATIKA ELMAGYARÁZZA: zoldinges.net/2022/06/04/velunk-elo-trianon-avagy-a-kenyelmes-aldozati-szerep-es-csodavaras/
Akitlosz
2024. szeptember 09. 16:43
Azért akarj a még Magyarországnál is nyomorultabb országokat az EU-hoz csatlakoztatni, mert ez leggyorsabb, sőt talán az egyetlen módja annak, hogy Magyarország felzárkózzon az EU átlaghoz. Utána persze nem jönne pénz az EU-tól, de hát így sem jön. Viszont Szalai Piroska néni meg a kormány vakíthatna, hogy hű de gyorsan fejlődik az ország. Persze nem az ország lenne fejlettebb, hanem az EU átlag zuhanna tovább az egyre több csóró országgal az EU-ban.
survivor
2024. szeptember 09. 16:36 Szerkesztve
A volt Jugoszláviából a szerb-horvát szlovén tömb jöhet. Montenegro, Koszovó, Bosznia,É-Macedonia csak baj lenne.... Történelem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!