Végre elérkezett a kedvező fordulat: Magyarországgal fogott össze Románia

2024. szeptember 05. 14:51

Nagy az aggodalom a keleti szomszédunkban az olcsóbb gázforrások beszerzése miatt.

2024. szeptember 05. 14:51
Román zászló

A nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner Archív

Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter szerint a kelet-európai országoknak diverzifikálniuk kell az energiaellátási útvonalakat a magas energiaárak miatt. Korábban Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország képviselői Bukarestben szerződést írtak alá egy közös vállalat, a Green Energy Corridor Power Company létrehozásáról, amelynek célja egy zöld energiafolyosó létrehozása Azerbajdzsánból Európába.

Ez a projekt, amely az egész Európai Unió számára stratégiai jelentőségű, két évvel ezelőtt indult.

Számunkra ez egy nemzetbiztonsági projekt, sokat beszélünk a diverzifikáció szükségességéről. Ha az elmúlt hónapokban értékelik Európa energiatérképét, akkor észrevehetik, hogy a keleti szárnyon nagyon magas árakat fizetünk. Ez azért van, mert nincs elég diverzifikációnk” – mondta Burduja egy tájékoztatón.

Szerinte az európai piac nem működik túl hatékonyan, mert az olcsóbb gázforrások nem mindig jutnak el keletre. Emiatt a kelet-európai országoknak a biztonság és a versenyképesség érdekében alternatív energiaellátási útvonalakra van szükségük, sőt ezért beszélnek a zöld energiáról is.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2024. szeptember 09. 16:30
Ennek vannak apró akadályai. Transnistria, a Gagauz köztársaság ( és az uniós tagságot elutasító népszavazás) és ráadásul a maradék Moldáviában is jó 50% támogatja. Igaz, az unió azért készül, másfél milliárddal már felfegyverezte a moldáv kormányt.
virag-os
2024. szeptember 05. 21:46
Ezért kopogtatott az azeriek ajtóján mosollyal az arcán az Usi mert a nagy arcú nyugatnak is szüksége van az olcsóbb gázra. OV megint megelőzte ezért olyan ideges a hölgy. Lassan lehet megtanulja, hogy szálljon le a magas lóról. Az adok- kapok üzlet kifizetőbb.
Camael
2024. szeptember 05. 18:57
ukránoknál minden eladó, nem lehetne megvenni azt az olajvezetéket, akár a tulajdonossal együtt is, a vezeték üresen úgysem ér semmit
KINGA SÁNDOR
2024. szeptember 05. 16:52
Nem bízhatunk a románokban, az első adandó alkalommal hátba döfnek bennünket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!