„Az első frontakció után érzik, hogy ez egy húsdaráló” – menekülnek a besorozott ukránok a hadseregből, nyomós okuk van rá

2024. szeptember 08. 20:03

A CNN háborús tudósítása szerint Pokrovszknál nehéz a helyzet: a parancsmegtagadások és a dezertálások miatt alacsony az ukrán hadsereg ütőképessége.

2024. szeptember 08. 20:03
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Marinka

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / Anadolu via AFP

A CNN tudósítói Kijevben és a keleti hadszíntéren Pokrovszk városának közelében találkoztak ukrán parancsnokokkal, és amit láttak, hallottak, egybevág: az ukrán alakulatok helyzete nagyon nehéz. 

Az általános valóság az, hogy 

az oroszok több mint két éve tartó őrlő hadműveleteiben az ukrán egységek lassan felmorzsolódnak,

rengeteg a veszteségük, az erősítés lassan érkezik, a katonák kimerültek és demoralizáltak, az új egységek képzetlenek. Az amerikai hírtévé riportja szerint a hadsereget sújtó legnagyobb probléma pedig az, hogy egyre több a parancsmegtagadás és a dezertálás, különösen az újonnan toborzott katonák körében. Mint az egyik parancsnok elmondja: ha az újoncokat bevetik, az első frontakció után érzik, hogy ez egy húsdaráló, ezért a legtöbben mindent megtesznek, hogy onnan elmeneküljenek. 

A nyugati muníció késedelmes érkezése miatt kialakult lőszerhiány a harci morál jelentősen visszaesett.

A fronton harcoló egységek hallották és látták a közeledő orosz katonákat, de a lőszerhiány miatt semmit sem tudtak tenni a feltartóztatásukra. Ráadásul a drónok háborújává vált a harc, a légi eszközök jelenléte miatt veszélyessé vált a csapatok sokszori mozgatása a lövészárkokból, így az addig megszokott 3-4 napos váltások helyett gyakorta 10-20 napos váltások alakultak ki, ez pedig hosszú idő folyamatos életveszélyben lenni a védvonal legkülső szegletén.

A harctéri helyzet romlásával egyre több katona dönt a dezertálás mellett 

– hivatalos adatok szerint az év első harmadában 19 ezer egyenruhás ellen indítottak katonai büntetőeljárást harci körlete elhagyása miatt, de a valós szám nagyobb lehet, ugyanis sok parancsnok nem jelenti be embereinek parancsszegését annak a reményében, hogy önként visszatérnek az egységeikhez. 

A másik probléma a túlerő: 

a kijevi védelmi erők minden katonájára 10 orosz katona jut. 

És óriási gondokat okoz az is, hogy a különböző ukrán egységek nem pontos információkat osztanak meg egymással, gyakran azért, mert nem akarják elárulni a valóságot, hogy annyira rossz náluk a helyzet – emiatt többször kerültek végzetes csapdába ukrán egységek. A kurszki meglepetés-behatolással kapcsolatban sem volt egyértelmű a helyi ukrán parancsnokok lelkesedése: úgy vélték, orosz terület megtámadása helyett a donbaszi ukrán területek védelmére kellene összpontosítani. 

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 236 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Langyos hurkazsír
2024. szeptember 09. 13:11
Azta,hogy mik vannak....
oberennsinnen49
2024. szeptember 09. 09:35
Európa szégyene, ami Ukrajnában, az ukrán nép tudatos, kitervelt népirtása során történik, ukrán mezbe öltöztetett nem kollaboránsok, de közönséges bérgyilkosok uralma alatt, amely népgyilkos uralom létrehozói az emberiség USA-ba, Angliába telepedett szemete, akik között feltűnően sok a zsidó!
templar62
2024. szeptember 09. 08:39
GODLES AMERICA = ISTENTELEN USA
Kétes
2024. szeptember 09. 08:03
Azt is mondják, hogy a propaganda hadtest az egyik jelentős tényezője az ukrán-orosz háborúnak. Eddig is azt mondták CNN-nék is, hogy az ukránok már tegnap veszítettek, mert nem kaptak elég fegyvert. Ezzel szemben betörtek Kurszkba és azzal hencegnek Kijevben, hogy az oroszokat kiszorították a Fekete-tngerről, illetve 1500 km-re tolták hátra azt a határt, ahonnan a ruszki repülők támadhatják Ukrajnát. Arról már nem is beszélek, hogy a szakértők azt találgatják, hogy hol fognak még az ukránok orosz területeket támadni. Mi van? Összeomlás vagy propaganda? Azt azért megkérdezem, hogy 25-30 millió ember hogyan működtet egy 40 milliós országot, egy ekkora infrastruktúrát és gazdaságot, amikor 500-700 ezer ember a fronton van? Egyszer valaki ezt elmondhatná! Nem propagandából, hanem igaziból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!