Megállíthatatlanul nyomulnak előre az oroszok: kulcsfontosságú település kapujában állnak már

2024. szeptember 08. 17:51

A stratégia jelentőségű donbaszi logisztikai központ, Pokrovszk városát napok óta támadják.

2024. szeptember 08. 17:51

Nyitókép: Orosz rakétatámadás nyomai Pokrovszk régióban 2024. szeptember 6-án  / fotó: Patryk Jaracz / Anadolu via AFP

Az orosz hadsereg kezdi megközelíteni a Donbasz elfoglalásához szükséges logisztikai várost, Pokrovszkot: vasárnap jelentették be, hogy 

a mintegy 10 kilométerre fekvő települést, Novohrogyivkát teljes ellenőrzésük alá vonták

írja a Reuters.

Az orosz hadsereg a 2022 februárjában indított invázió óta Ukrajna területének egyötödét foglalta el, fő stratégiai célja, hogy a két donbaszi térség, Donyeck és Luhanszk teljes területét irányítása alá vegye. Orosz katonai bloggerek szerint az utóbbi hetekben mutatott előrenyomulási tempóval ez a cél tejlesíthetőnek tűnik. A bahmuti fronttól délnyugatra és a donyeckitől nyugatra fekvő, 14 ezer lakosú Pokrovszk az ukrán erők fontos vasúti és közúti csomópontja, a várost helyi jelentések szerint 

a fentin túl még két másik irányból is megközelítették az oroszok.

Mint ismeretes, Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán hadsereg kurszki behatolását stratégiailag hibás döntésnek nevezte, mert az csapatátcsoportosításokkal járt, ami pedig meggyengítette a donbaszi ukrán védelmi vonal megtámasztását – az orosz elnök ezért azt valószínűsítette, hogy 

az orosz alakulatok ezen a frontszakaszon a tervezettnél gyorsabban tudnak majd előretörni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont azzal magyarázta a kurszki hadműveletet, hogy annak egyik célja az, hogy megakadályozzák az orosz erők északi irányból történő határátlépését.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. szeptember 13. 12:08
lauderstenonis-2 A település eredeti neve Grisino volt, csak a komcsik szokás szerint átnevezték. ------------ A helyzet az, hogy Grisino települést is az oroszok alapították, és amikortól ez a település város, attól fogva a vörös hadseregről volt elnevezve. Soha az életben nem nevezték pokrovszknak. Olyan ez, mint mondjuk Pozsony, soha nem nevezték bratyislavának, hogy jelen ukrajnai példát ne mondjak.
Aerion
2024. szeptember 13. 12:01
lauderstenonis Azért ne csodálkozzál már azon, hogy az ukránok átnevezték a Vörös Hadsereg Városát Pokrovszkra. -------------- Miért is? Az ukránok is tagjai voltak a vörös hadseregnek, ahogy az 1956-os forradalmat leverő szovjet hadseregnek is. 1968-ban ukránok masíroztak Prágában és 1981-83 között a szovjet hadsereg ukrán csapatai biztosították a 'néphatalmat' Lengyelországban. Mindenesetre sokkal több közük van a vörösökhöz, a szovjetekhez és az oroszokhoz, mint az angolokhoz. ukrajna lakosságáénak több mint fele orosz anyanyelvű, angolul a lakosság 1-2 %-a beszél, erre az angol államnyelv az orosz meg be van tiltva, a városok utcáit nyelvcsendőr önkéntesek járják, és ahol orosz beszédet hallanak, annak jaj. Ez lenne a normalitás? Szerinted? Hát, szerintem nem.
B_kanya
2024. szeptember 09. 07:31
canadian-deplorable 2024. szeptember 08. 21:03 • "Szerkesztve Csak fogom a fejem és nem tudom megérteni, hogy a magyar "jobb" oldal miért szopja csontig az orosz faszt, " Mert magadból indulsz ki, hohol fasszal a szádban. Mit köszönhetünk a független fuckrajnának? A rabolt Kárpátalja autonómia-népszavazásának leszarását, bűnözést, a gázunk lopását, fenyegetéseket, magyarok elnyomását?
B_kanya
2024. szeptember 09. 07:25
kunfia1 2024. szeptember 08. 21:28 "Az oroszok népirtást követtek el az ukrán lakosság ellen 1932-33-ban. " Mármint kun béla apádék, a grúz sztálin parancsára Szovjetúnió-szerte éhínséget okoztak, az Ukrán SzSzK oroszlakta kerületeiben éppúgy, mint pld Kazahsztánban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!