„Fegyverek, fegyverek, fegyverek" – ez Ukrajna új prioritása

2024. szeptember 08. 06:28

Az újonnan kinevezett ukrán külügyminiszter szerint az a cél, hogy a modern nyugati fegyverzetet orosz földön tudják bevetni.

2024. szeptember 08. 06:28

Nyitókép: Az ukrán és a francia elnök találkozóján Andrij Szibiha is rést vett (jobbról a harmadik) a G7 csúcstalálkozón Hirosimában 2023. május 20-án  /  fotó: Ludovic MARIN / AFP

 

Az ukrán diplomácia első számú feladata – a nagykövettől az attaséig – Ukrajna védelmi képességének biztosítása. Fegyverek, fegyverek, fegyverek" - írta pénteken Facebook-posztjában Andrij Szibiha. Ukrajna új külügyminisztere tárcája másik prioritásának azt nevezte meg, hogy el kell érniük, hogy a nyugat hatalmak minden fegyverszállítási korlátozást feloldjanak, illetve ne tiltsák a továbbiakban, hogy 

az ukrán hadseregnek leszállított nyugati fegyverzetet orosz célpontok ellen orosz államterületen is bevethessék.

Szibiha külügyminiszteri kinevezését csütörtökön hagyta jóvá a kijevi parlament, ő Dmitro Kulebát váltotta, aki 2020 óta vezette a külügyminisztériumot. Volodimir Zelenszkij elnök megkezdte kormányának átalakítását, Kuleba sorsát valószínűleg az pecsételhette meg, hogy az elnök bizalmi emberével, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, Andrij Jermakkal került összetűzésbe – írja a Politico.

Szibiha azért is lehetett Kuleba kiszámítható utódja, mert korábban Jermak helyetteseként dolgozott. 2016 és 2021 között Ukrajna ankarai nagyköveteként dolgozott, korábban, 2008 és 2012 között pedig Ukrajna varsói nagykövetségén követtanácsos volt. Ebbéli minőségében állítólag 

már ezekben az években remek kapcsolatokat alakított ki Ukrajna nyugati partnereivel, 

mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a lengyelül és angolul folyékonyan beszélő diplomatának nagy érdemei voltak abban, hogy a 2022-es orosz támadást követően meg tudta nyerni Ukrajna számára a feltétlen lengyel támogatást.

Az új külügyminisztertől kinevezésekor a kijevi parlamenttől több feladatra kapott mandátumot: 

azt várják tőle, hogy hatékonyabban szerzi meg a nyugati támogatásokat Ukrajna számára, 

javítja majd az ukrán menekültek és külföldön élő állampolgárok számára a konzuli segítségnyújtást, valamint Kínát és más, többnyire Oroszország felé hajló fejlődő országot megnyeri az ukrán béketervnek.

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2024. szeptember 11. 20:06
A fél világ faszával verni az asztalt, hozomra...
Haramia
2024. szeptember 08. 17:17
Még, még, még...ennyi nem elég! Hol tart a death toll? Tudja valaki.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 08. 17:00
Aggyáaggyáaggyááá
Nasi12
2024. szeptember 08. 13:11
Mértékadó amerikai ujság szerint a nem NATO tag ukránok robbantották fel a katonai fövezérük parancsára a NATO tag németország gázvezetékét. Támadás érte a németeket. Nemzetközi terrortámadás. Ezért joguk van önvédelemre, a biztonságuk érdekében Taurusszal löni Kijevet. Azok úgyis kérik a Tauruszokat. A NTO 5. cikkelye szerint a lengyeleknek és az amerikaikaiaknak segíteniük kell bombázni Lvivet, Kijevet. Ha már több fegyvert kérnek kapják meg. Ja, hogy a fordítottját teszik? Akkor mi mire számíthatunk? Miért is kell (túlnyalva) több mint a GDP kétszeresére növelni a NATO igényére a katonai kiadásunkat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!