Brüsszel a fogait csikorogtatja Orbán békemissziója miatt, Fico, Kurz és a német baloldal sztárja viszont kiállt a kormányfő mellett

2024. július 06. 08:12

Orbán Viktor pénteken Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mindössze néhány nappal a július 9-11. között Washingtonban megrendezendő NATO-csúcs előtt.

2024. július 06. 08:12

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az EU soros elnökségét július 1-től betöltő Orbán „békemediátorként” kíván fellépni, miután kedden Kijevbe látogatott és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írta meg a francia Le Point. Az európai kormányok többsége azonban nem fogadta jól Orbán kezdeményezését. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke emlékeztetett, hogy a soros elnökség „nem biztosít felhatalmazást az EU nevében folytatott párbeszédre Oroszországgal”

Michel hangsúlyozta, hogy „Ukrajna nélkül nem lehet tárgyalni Ukrajnáról”, és ennek megszegése „árulásnak” minősülne.

Orbánt számos kritika érte európai vezetők részéről. Olaf Scholz német kancellár megerősítette, hogy „az Európai Tanács külpolitikai képviselője Charles Michel”, és Orbán csak Magyarországot képviseli. Scholz hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja világos: „Elítéljük az orosz agressziót. Ukrajna számíthat a támogatásunkra.” Donald Tusk lengyel miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki Orbán látogatása miatt, ahogy Kaja Kallas észt miniszterelnök és Dick Schoof, az új holland kormányfő is. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy „a békülékenység nem állítja meg Putyint”. Szerinte „csak az egység és az elszántság vezethet tartós békéhez Ukrajnában”. Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke emlékeztetett arra, hogy Putyint a Nemzetközi Büntetőbíróság vádat emelt ellene és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ukrán gyermekek Oroszországba történő deportálása miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth Rádióban adott interjújában bírálta az európai békekezdeményezések hiányát, különösen Charles Michelt célozva. 

„Nem lehet békét teremteni egy kényelmes brüsszeli székben ülve. Még ha az EU soros elnökségének nincs is mandátuma tárgyalni az EU nevében, nem maradhatunk tétlenek és várhatjuk, hogy a háború magától véget érjen.” Orbán véleményét támogatja többek között Nicolas Sarkozy volt francia elnök és Sebastian Kurz volt osztrák kancellár is.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként pénteki interjújában leszögezte: az EU soros elnökeként „Magyarországnak nincsen arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, eszembe se jut. Viszont föl tudom tárni, hogy melyik fél, meddig tud elmenni, és ha ezt föltártuk, akkor utána az európai vezetők majd közösen (a 27 miniszterelnök) hozhat döntést”  – részletezte a magyar kormányfő. „És ha hoztunk döntéseket, akkor majd az arra följogosítottak fognak tárgyalni. De ez sajnos még nagyon messze van. A békéhez vezető útnak még csak az első lépéseit tudjuk megtenni” – tette hozzá.

Fico elment volna Orbán Viktorral Moszkvába, de egészségi állapota nem engedte

Friss fejleménye egyébként a kormányfő látogatásával kapcsolatos híreknek, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök leszögezte: elment volna Orbán Viktorral Moszkvába, de egészségi állapota nem engedte. Erről itt írtunk részletesebben. De a német baloldal sztárja is kiállt Orbán Viktor mellett. Mint fogalmazott:

Itt az ideje, hogy megtegyük az első lépéseket a béke felé.”

Sahra Wagenknecht teljes mértékben egyetért a béke fontosságáról a magyar miniszterelnökkel. Erről itt írtunk részletesen.

Ezt is ajánljuk a témában

Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor nem támogatta Orbán időszakos tűzszüneti javaslatát, de meghívta Magyarországot egy újabb békecsúcs előkészítésébe. Orbán reményei szerint Donald Trump újraválasztása november 4-én felgyorsíthatja a békefolyamatot, mivel Trump korábban azt ígérte, hogy „huszonnégy órán belül” megoldja a konfliktust beiktatása után.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

 

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2024. július 12. 06:27
Úgyis fognak tárgyalni Putyinnal, hiába durciznak most. Akkor jobb előbb, mint később! Kevesebben halnak meg! A nyugati aknák a háború fenntartása a fontos! Ők könnyen szórakoznak ukrán életekkel!
gekk
2024. július 07. 15:54
Orbit meg a száját nyalogatja...
Aerion
2024. július 06. 17:28
FeketeFehér Csak szólnék, hogy sem az EU sem a NATO sem a svájci békekonferencia nem tárgyalt soha oroszországról. Az ukrajnai helyzetről tárgyaltak, a békés rendezés lehetőségéről tárgyaltak, oroszországról nem tárgyaltak. ------------- Nem táérgyaltak. A moslék, ami annyira aggódik ukrajna területi egysége miatt, Oroszországot gond nélkül feldarabolná. Walesa: Fel kell darabolni Oroszországot és 50 millió alá kell csökkenteni a lakosságát A „Szolidaritás” egykori vezetője szerint a Nyugatnak föl kellene lázítania Oroszország népeit. www.lefigaro.fr/international/guerre-en-ukraine-lech-walesa-suggere-de-ramener-la-russie-a-moins-de-50-millions-d-habitants-20220710 Tucatjával vannak ilyen és ehhez hasonló megszólalások a nyílt hírekben az elmúlt évekből.
Aerion
2024. július 06. 17:23
freely A moslék az te vagy. ------------ Aha, természetesen, ahogy a nigger dembele és embáppá, akik annyira de annyira aggódnak FRANCIAországért, francia. Te moslékos szolga, szíjájás fasszopó degenerált baromállat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!