Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Orbán Viktor: Nem tűrjük el, hogy Magyarországon az emberek többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára (Videó)

2024. július 05. 07:10

A benzinárról, a reptéri helyzetről, az orosz-ukrán háborúról, a francia választások jelentőségéről, egy lehetséges kereskedelmi háborúról, valamint a Patrióták Európáért kezdeményezésről is beszélt Orbán Viktor pénteken, a Kossuth Rádió vendégeként. Összefoglalónk!

2024. július 05. 07:10

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt.

„Béke akkor lesz, ha valaki azt megcsinálja, azért lépéseket kell tenni” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való keddi találkozóját illető kérdésre válaszolva. Aláhúzta:

 az EU soros elnökeként „Magyarországnak nincsen arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, eszembe se jut. Viszont föl tudom tárni, hogy melyik fél, meddig tud elmenni, és ha ezt föltártuk, akkor utána az európai vezetők majd közösen (a 27 miniszterelnök) hozhat döntést”  – részletezte a magyar kormányfő. 

„És ha hoztunk döntéseket, akkor majd az arra följogosítottak fognak tárgyalni. De ez sajnos még nagyon messze van. A békéhez vezető útnak még csak az első lépéseit tudjuk megtenni” – tette hozzá.

A béke nemcsak morálisan lenne helyes lépés, de sikeressé is tenné Európát

A miniszterelnök kérdésre válaszolva rámutatott: miután Európa úgy döntött, hogy bevonódik ebbe a háborúba, a háborúról készült felmérések is a háború részei, tehát manipuláltak. Ugyanakkor aláhúzta: úgy látja, hogy ez európai emberek aggódnak a háború gazdasági hatása miatt.

Ha elküldjük a pénzt a frontvonalra, hogy lesz itt gazdasági növekedés? Hogy fogunk ebből az európai gazdasági helyzetből kilábalni?”

– tette fel a kérdést Orbán Viktor. Ezzel párhuzamosan hozzátette, a béke nemcsak morálisan lenne helyes lépés, de sikeressé is tenné Európát.

A francia választásokról

A francia választáshoz kapcsolódó kérdésre válaszolva Orbán Viktor úgy fogalmazott:

Franciaországban „egy olyan változás lesz, ami azonnal hatást gyakorol majd az egész kontinensre”.

Mint rámutatott: Marine le Pen pártja az egész Európai Parlament legnagyobb nemzeti pártcsoportja lett. Nincs náluk nagyobb. Így meghatározó lehet, milyen döntéseket hoznak. Ugyanakkor hozzátette: a francia választás végeredménye csak vasárnap derül ki, várjuk meg.

A Patrióták Európáért kezdeményezésről

Orbán Viktor kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy kezdeményezésük már most nagyobb felhatalmazással rendelkezik Európában, mint ahogy az látszik. „Ide tartozik az olasz kormányzópárt, a legnagyobb, most megalakult holland kormányzópárt, itt vagyunk mi, szeptemberben választások lesznek Ausztriában, a Szabadságpárt most vezet. Itt van Babis, aki már volt miniszterelnök ismét ott toporog a győzelem kapujában. A kérdés, hogy mikor lesz választás Csehországban. Itt vannak a belgák. A belga kormány is megbukott, az egyik várható belga kormányzópárt is itt van közöttünk.

Ennek a patrióta csoportnak már most erősebb képviselete van, mint látszódik, s ez idővel egyre inkább láthatóvá is válik majd”

– részletezte. Mint tájékoztatott: hétfőn lesz alakuló ülés, ahol összegyűlnek azok a pártok, amelyek tudják már, hogy csatlakozni fognak, de ezt még nem jelentették be. „Lesz egy listánk, s majd láthatják hogy nem a levegőbe beszéltem” – tette hozzá a kormányfő.

Kereskedelmi háború jöhet

A miniszterelnök kérdésre válaszolva rámutatott arra is: kereskedelmi háború réme fenyeget. „A bizottság azon döntése, amivel most büntetővámot vet ki a kínaiakra állítólag azért jó, mert védi az európai autógyártók érdekeit. Közben az európai autógyártók kézzel-lábbal tiltakoznak. Nekik ez rossz. Az ő nevükben a bürökraták most hoznak egy döntést. Erre a keletiek tesznek majd válaszlépést, az ilyen rossz és átgondolatlan döntések a kereskedelmi háború irányába tudják eltolni a gazdasági életet” –  mutatott rá a magyar miniszterelnök.

Továbbá aláhúzta: „mi abból élünk, hogy amit megtermelünk Magyarországon, azt az egész világon el tudjuk adni”. Éppen ezért 

ha kereskedelmi háború lesz, a Magyarországon termelt árukat nem tudjuk eladni és ez a legvégén a munkahelyeket is veszélybe sodorhatja,

 ezért nekünk az az érdekünk, hogy ne legyen kereskedelmi háború” – szögezte le a kormányfő.

Légiközlekedési helyzet, benzinár

Tűrhetetlen a helyzet, ami a közlekedést illeti – mutatott rá a kormányfő. „Nemcsak arról van szó, hogy rosszul szervezik meg, hanem semmilyen emberséget nem mutatnak az emberekkel, amikor bánnak velük, Magyarországon ennek nem szabadna megtörténnie” – húzta alá, valamint hozzátette: abban bíznak, hogy amikor „a fizikai átvétele is megtörténik a reptérnek, akkor a helyzet hirtelen javulni fog.”

A benzinárakkal kapcsolatos kérdésre válaszolva a kormányfő leszögezte: kötöttek egy megállapodást az üzemanyag-forgalmazókkal, hogy „Magyarországon az emberek nem fizethetnek többet az üzemanyagért, mint ami a szomszédos országok átlagára. Ezt be kell tartani. Olyan nincs, hogy egy darabig úgy van, aztán egyszer csak kicsúsznak ebből a sávból. Most ez történik” – fejtette ki a kormányfő, valamint hozzátette, hogy az empátia nyelvén, ugyankkor világossá szeretné tenni: 

most szóval kérjük. De nem mondjuk kétszer. Megállapodtunk. Be kell tartani. Nem tűrjük el, hogy Magyarországon az emberek többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára. És ha ez a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk.”

Gazdasági helyzetről, turizmusról

„Vannak biztató jelek” – fogalmazott kérdésre válaszolva a gazdasági helyzet kapcsán Orbán Viktor, ugyanakkor rámutatott: a háború után egy másik világban fogunk élni, mint előtte. Alkalmazkodni kell a háború utáni világhoz – tette hozzá.

Mint a turizmus kapcsán például kiemelte: a turizmus a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata, amely itthon rekordévet zárhat majd idén. És a 60 százaléka magyar az idei foglalásoknak, a 40 százaléka külföldi. Ez azt jelenti, hogy a magyarok itthon már meg tudnak engedni valamit maguknak – tette hozzá. „Mindezzel párhuzamosan

elindul az otthonfelújítási-program, és próbálunk olyan megállapodásokat kötni a munkaadókkal, hogy minél több pénz maradjon az embereknél

– mutatott rá a miniszterelnök.

Az év második fele kapcsán felidézte: jön az amerikai elnökválasztás, valamint kérdés, hogy az, valamint „a háború kimenetele összerendezhetők-e egy olyan vízióvá, amelytől azt remélhetjük, hogy érzékelhető időtávon belül általában javul a helyzet. Nemcsak biztató jelek lesznek, hanem egy általános helyzetjavulás. Ehhez azért még sokat kell dolgoznunk” – zárta szavait Orbán Viktor miniszterelnök.

A teljes interjút itt nézheti vissza:

 

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 06. 11:20 Szerkesztve
"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évente több mint 20 ezer milliárd forintnyi adót szed be az állampolgároktól és a vállalkozásoktól. A közel hatvan féle adónemet 110 (adó)számlára kell a magyarországi adózóknak elutalni. "– mondja a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) + helyiadók + illetékek, díjak és járulékok
nagyarpi
2024. július 05. 16:42
Nem is olyan régen az volt a szöveg, hogy azért nem lehet fenntartani az olcsó benzinárat, mert jönnek a szomszédos országokból, és felvásárolják az olcsó magyar benzint a magyarok elől. Most a szomszédos országokban "túl olcsón" adják a benzint. O.V. szerint. "Orbán Viktor: Nem tűrjük el, hogy Magyarországon az emberek többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára". És akkor megint olcsó lesz a benzin, és megint jönnek a szomszédok benzinért...
sexykitty-118
2024. július 05. 15:30
🍓 ️ ­­É­r­t­é­k­­e­l­­d­­­ ­a­­­ ­s­z­e­­­x­i­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
balbako_
2024. július 05. 15:16
És ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!