A Stonehenge szikláit is lefújták a környezetvédők (VIDEÓ)

2024. június 19. 16:24

Az ötezer évesnek gondolt, 20-25 tonnás kőtömbök sem kerülték el az aktivisták figyelmét.

2024. június 19. 16:24

Nyitókép: X

Narancssárga porral szórta be a Stonehenge szikláit két környezetvédelmi aktivista szerdán. A dél-angliai ősi kultikus emlékhelynél a fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport tagjai hajtották végre a figyelemfelkeltőnek szánt akciót. A szervezet által közzétett videófelvételen az látszik, hogy a két aktivista odarohan az emlékhely kőoszlopaihoz, és nagy nyomású poroltókból narancsszínű port szór a sziklákra.

Az akciót több látogató igyekezett megakadályozni, majd a rendőrség őrizetbe vette a két embert.

A felvételen az is látható, hogy a szervezet által Rajan és Niamh néven említett két aktivistát négy rendőr megbilincselve elvezeti, majd egy rendőrségi furgon elszállítja őket. A videóhoz mellékelt közlemény szerint a Just Stop Oil a csütörtöki nyári napforduló elé időzítette az akciót.

Az évnek ezen az éjszakáján rendszerint több ezren gyűlnek össze Stonehenge szikláinál a Londontól 120 kilométerre délnyugatra, Salisbury városának közelében fekvő fennsíkon, várva a csillagászati nyár első napfelkeltéjét. Sokan azok közül, akik évről évre összegyűlnek a legalább ötezer évesnek gondolt, 20-25 tonnás kőtömbökből épített kultikus emlékműnél június 21-ének hajnalán, ezt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket egy ősi napimádó szekta építette a nyári napforduló tiszteletére.

A Just Stop Oil szerdai közleménye szerint az aktivisták által használt por kukoricalisztből készült, „amelyet majd lemos az eső”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 19. 23:03 Szerkesztve
"ÁrPi ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. június 19. 22:38 A durmolók vakhitükben azt hiszik környezetkárosító a kukorica liszt , és feljelentik Magyarországot a környezetjog orvosló (tehát brüsszeli) főhivatalnál. ( Ez a két narancs színes kukoricalisztszórós nyilvánvalóan színtiszta Rogán zsoldos! )" Nono! Idén áprilisban a bíróság felfüggesztette a gödi akkugyár környezethasználati engedélyét, ennek ellenére a kormányhivatal máig nem állíttatta le a gyárat, arra hivatkozva, hogy csak a környezethasználati engedélyt függesztette fel a bíróság és nem a működést. Ennyit a kis kukoricalisztről.
SzaboGeza
2024. június 19. 21:44
Simán pofán fújnám mind a kettőt!!!! Azután két tockos!!!!
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 19. 19:21
Úgy védik a környezetet, hogy narancssárga festékkel szórják be a sziklákat? :-) Csak nem fideszesek ezek? Ők védik úgy a környezetet, hogy eltörlik a környezetvédelmi szabályokat.
bobi64
2024. június 19. 18:59
A háború miatti folyamatos és nagymértékű környezetszennyezés nem gond jóemberéknek. Azt támogatni kell. Miért nem fújják le Putyint és zelenszkijt? Vagy sleepyjoet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!