Jelentősen megerősödött az RMDSZ

2024. május 28. 15:59

Bőven a bejutási küszöb felett van a romániai magyar párt.

2024. május 28. 15:59

A nyitókép illusztráció. Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Tovább emelkedett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett európai parlamenti jelöltlista támogatottsága az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb, kedden ismertetett felmérése szerint, miután áprilisban ugyanez a cég először jósolt az ötszázalékos választási küszöböt meghaladó eredményt a magyar érdekképviseletnek.

A News.ro hírportál által megrendelt, május 20-25. között telefonos módszerrel végzett felmérés szerint

a pártpreferenciájukat megjelölő válaszadók 6 százaléka jelezte azt,

hogy a – két kisebb magyar párt jelöltjeivel kiegészült – „magyar összefogás” listájára adná voksát az EP-választáson. Arányukat áprilisban 5,1, márciusban pedig 3,9 százalékon mérte az INSCOP.

A többi román párt

A romániai EP-választásokon a különböző EP-frakciókba készülő két kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a – néppárti tagsággal rendelkező – Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös jelöltlistája kaphatja a legtöbb szavazatot, a voksok 43,7 százalékát, a második helyen pedig a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott

Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) végezhet 17,5 százalékkal.

Romániából még a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) esélyes EP-mandátumra a voksok 14,1 százalékával, de viszonylag közel áll a bejutási küszöbhöz a parlamenti botrányairól elhíresült, AUR-ból kizárt Diana Sosoaca független szenátor SOS Romania nevű pártja, amelyet az INSCOP májusban 4,4 százalékon mért.

A felmérés szerint részvételi rekordra lehet számítani Romániában az EP-választáson: a mostani mérésnél már 62,9 százalékra emelkedett azok aránya akik biztosra ígérték részvételüket az áprilisi 59,2 százalékhoz képest. Eddig az öt éve, 2019-ben rendezett EP-választáson volt a legmagasabb részvétel Romániában, amikor a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.

(MTI)

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bayer Zsolt

Bádog

Idézőjel

Egy bukaresti kórházban egy TBC-s beteget tévesen tüdőrákosnak diagnosztizálnak és kiveszik a fél tüdejét.

***

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. május 28. 19:40
Magyarok, Nagyváradtól Pusztináig, irány szavazni! Magyarokra! De a Felvidéken és a Délvidéken is! Mi itt a Belvidéken ugyanezt tesszük majd, értelmes, nemzeti egységben gondolkodó emberekre szavazunk! De nektek a saját képviselet is múlik rajta! Hajrá!!!
packó_
2024. május 28. 16:56
@leonardodicarpaccio Ja, látom, hogy csak egy közönséges bunkó vagy.
kokrowatz-0
2024. május 28. 16:38
annyira megerősödött, hogy a fidesz miatt kidobták a kormánykoalícióból.
packó_
2024. május 28. 16:12
@leonardodicarpaccio te valami bajkeverő hülyegyerek vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!