Két év után az Európai Bizottságot tényleg elkezdte zavarni, hogy megkerülik az oroszellenes szankciókat

2024. február 13. 11:21

Fegyverkezéshez való technológiák kerülnek ki harmadik – nem EU-s – országba, és innen Oroszországba, ennek vetnének véget. Persze a megoldás szerintük megint csak a kézivezérelt brüsszeli irányítás.

2024. február 13. 11:21
orosz tank

Kiakadt az Európai Bizottság: a Politicohoz eljutott, minden tagállamba megküldött levélben Mairead McGuinness, az EU pénzügyi tótumfaktuma és Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa arra figyelmeztetik az országokat, hogy „mindannyiunk azonnali, összehangolt és határozott fellépésére van szükség”; mert

fogy a türelem a visszaeső jogsértőkkel szemben.

Emellett részletes információkat ígértek, hogy egyes vállalatok hol és hogyan kerülik meg a szankciókat.

Ugyanis a büntetőintézkedések betartatása tagállami feladat, amit a Bizottság felügyel – a decemberi legutóbbi szankciók után pedig hamarosan újabb csomagot fogadnak el. A gond csak az, hogy ezek korántsem érték el céljaikat.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenesetre a levél szerzői feltalálták a spanyolviaszt: rámutattak, hogy az EU-ból származó, szankcionált áruk úgy jutnak el Oroszországba, hogy először nem EU-tagállamokon is átutaztatják őket, vagyis innen és nem az EU-ból kerülnek Oroszországba. A lebonyolításban pedig nagy segítség, hogy egyes európai vállalatoknak akadnak az EU-n kívül működő leányvállalataik, ahol ugyancsak legyártatják a kérdéses árucikkeket.

A cikkek, amelyek így Oroszországba jutnak, általában olyan eszközök vagy technológiák, amelyek ugyan nem fegyverek, de katonai célokra használhatók, ezért akár a fronton is találkozhatnak velük az ukránok – az orosz oldalon. Ráadásul még nőtt is a mennyiség,

a háború előtti 3 milliárd helyett 2023 közepére már 5,6 milliárd eurónyi értékben történtek ilyen tranzakciók.

Ezt is ajánljuk a témában

A Bizottságnak olyannyira elege lett a kiskapukból, hogy vizsgálja egy, a szankciók végrehajtásával foglalkozó uniós testület létrehozásának lehetőségét, ami további jogok elvételét jelentené a tagállamoktól. Márpedig az ötlet a Politico információi szerint egyre népszerűbb Brüsszelben, és lehet, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök is ezzel kezdené új ciklusát, feltéve, ha újraválasztják. Tíz tagállam elméletileg benne lenne egy ilyen testület felállításában, Franciaország pedig az Európai Ügyészség jogköreit terjesztené ki ebbe az irányba.

A levél most felszólítja a kormányokat arra, hogy vonják felelősségre az érintett vállalatokat, s példásan büntessék is meg a főkolomposokat; illetve minden, a szankcionált áruk gyártásával foglalkozó vállalatot győzzenek meg arról, hogy a teljes ellátási láncukat világítsák át; emellett elvárnák, hogy a nemzeti hatóságok is tegyék átláthatóvá az EU-n kívüli partnereiket.

Mindenesetre a lapnak nyilatkozó eurokraták sem voltak egységesek: volt, aki a szankciók egyenetlen végrehajtását kifogásolta, más viszont rámutatott:

a Bizottság a nemzeti kormányok hatásköreibe gázolna egy szakhatóság felállításával.

Bármit is gondolnak erről az EU-tagállamok szakminiszterei, a hír szerint a február 13-i szankciós értekezleten McGuinness szemébe mondhatják.

Mindeközben persze vígan bizniszelnek az oroszokkal olajügyben, mintha nem lenne holnap.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: kilőtt orosz tank – könnyen lehet, hogy nyugati chipekkel. Fotó: ANATOLII STEPANOV / AFP

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2024. február 13. 16:27
Rohadjanak rájuk a szankciók! Az ukránokra is! Semmi közünk ahhoz, hogy sorozatosan megszegték azokat a szerződéseket amelyeket aláírtak. Eladták a maffiájaik azt a földet is, amelyen járnak. Éljenek meg a vételárból!
Robert-N
2024. február 13. 16:21
szutykok 2024. február 13. 11:57 ❤️ S­z­­­i­­­a­­s­­z­­t­o­k­­ f­­i­­ú­­k­­!­­­ ­­­ ------- Slava ukrányíjjááj 😁😆😆😁
Csubszi
2024. február 13. 13:28
Jó reggelt EB! De akkor is hülyék maradnak!
szutykok
2024. február 13. 11:57
❤️ S­z­­­i­­­a­­s­­z­­t­o­k­­ f­­i­­ú­­k­­!­­­ ­­­👅 Közös masztira várok 14 év felettieket. Nyúlj a nadrágomba pénteken a Hősök terén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!