Ukrajna nem kapja meg azt a támogatást, amelyet Franciaország megígért neki

2024. október 16. 21:55

Párizsra nyomás nehezedik, hogy a hiány visszafogása érdekében csökkentse kiadásait.

2024. október 16. 21:55
null

Nyitókép: Christian Liewig / Corbis

Franciaország nem tartja be azt az ígéretét, hogy idén akár 3 milliárd eurós katonai segélyt adományoz Ukrajnának, ez az összeg valamivel 2 milliárd euró fölötti lehet – közölte Sébastien Lecornu, fegyveres erőkért felelős miniszter a parlamentben, amelyről a Politico számol be.

Emmanuel Macron francia elnök az év elején közölte, hogy legfeljebb 3 milliárd euróval támogatja Ukrajnát, mindez része annak a törekvésnek, hogy növeljék a francia segélyt, miután

Párizs tűz alá került, amiért kevesebbet tesz, mint más országok, például Németország.

Februárban, az Ukrajna számára nyújtott hosszú távú támogatás biztosítása érdekében Párizs és Kijev kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá, amelyben hivatalosan 3 milliárd euró katonai támogatásban állapodtak meg az idei évre. Most azonban Franciaországra nyomás nehezedik, hogy csökkentse hiányát, amely 2024-ben elérheti a GDP 6 százalékát.

Nem Franciaország az egyetlen ország, amely költségvetési megszorításokkal néz szembe. Németországban – amely Európa legnagyobb katonai segélyezője – a döntéshozók azt tervezik, hogy jövőre felére csökkentik az Ukrajnának nyújtott támogatást, hogy csökkentsék a kiadásokat. Attól is tartanak, hogy

az Egyesült Államok mérsékelni fogja a Kijevnek nyújtott támogatását, ha Donald Trump volt elnök visszatér a Fehér Házba.

A pénzügyi problémák ellenére Macron határozottan támogatja Ukrajnát a háborúban. A múlt héten a francia elnök Párizsban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy megvitassák a „győzelmi tervét” és az Ukrajnának nyújtott további támogatásokat. Zelenszkij látogatásának előestéjén Macron üdvözölte a Kelet-Franciaországban kiképzést tartó ukrán katonákat, egy olyan francia kezdeményezés keretében, amelyben egy egész dandárt képeznek ki francia felszereléssel. Franciaország várhatóan 2025 első felében Mirage 2000-es vadászrepülőgépeket is szállít Kijevnek.

Összességében Párizs 2022-ben 1,7 milliárd, 2023-ban pedig 2,1 milliárd euró értékű katonai segélyt nyújtott Kijevnek; ezzel olyan országok mögött áll, mint Németország, Nagy-Britannia és Svédország. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 16. 22:54
Az autótesztelő videókban szokott lenni az a feltételezés, hogy akinek van X forintja luxusautóra, neki 2X forintja is van luxusautóra. Ez a logika alapján akinek van 2 milliárd eurója Ukrajna katonai segélyezésére neki 3 milliárd eurója is van Ukrajna katonai segélyezésére. Ha eleve úgyis hiányból megy, akkor már nem mindegy?
sexykitty-5000115
2024. október 16. 22:44
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­­­e­­­l­d­­ ­­a­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
békalepcse2.0
2024. október 16. 22:40
Ukránia totális csődben van, tehát a fraszíákoknak sem kell majd oda adni azokat a forrásokat. Ez a stabilizációs, szanálási feladat az oroszokra hárul a hamarosan bekövetkező feltétel nélküli kapituláció után.
Treeoflife
2024. október 16. 22:11
"Franciaország nem tartja be azt az ígéretét, hogy idén akár 3 milliárd eurós katonai segélyt adományoz Ukrajnának ... " Fog az még csökkenni, mihelyt túljutunk az amerikai elnökválasztáson. A következő lökést pedig a belpolitikai helyzet fogja indokolni. Szegény ember az, aki ígérni sem tud - ezek szerint ezt a "törvényt" Macron is ismeri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!