Újabb légicsapások rázták meg Bejrútot (VIDEÓ)

2024. október 04. 09:55

A repülőtétér mellett nagyot robbant valami.

2024. október 04. 09:55
Israeli airstrikes on southern Beirut continue

Nyitókép: Bruno Thevenin / AFP

A Közel-Keleten egyre mélyülő konfliktus újabb következményei érintették Bejrútot, miután az izraeli légierő súlyos csapásokat mért a városra. Többek között a nemzetközi repülőtér közvetlen közelében is történt robbanás – tudósít a BBC

Az éjszakai támadások célpontjai a Hezbollah állásai voltak, mivel a szervezet Libanon déli részén és Bejrút bizonyos területein is jelentős befolyással rendelkezik.

Az izraeli támadások során Hashem Safieddine-t, a Hezbollah korábbi vezetőjének, Hassan Nasrallah-nak az unokatestvérét vették célba. Nasrallah halála után Safieddine-t tartották az utódnak a terroristaszervezet élén. 

Libanon egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az elmúlt 24 órában 37-en vesztették életüket a földi és légi támadások során, míg további 151-en megsérültek. Az ország déli részén az izraeli hadsereg továbbra is előrenyomul, újabb városok és falvak lakóit utasítva az evakuálásra.

Az izraeli haderő (IDF) közvetlen támadásai a libanoni hadsereget is érintették. Két katona vesztette életét alig pár órás különbséggel. Az első egy evakuációs művelet közben, a második egy támadás során, amelyet egy libanoni katonai állás ellen hajtottak végre. A libanoni haderő itt viszonozta a tűzet. 

Ez ritkaságszámba megy, mivel a libanoni hadsereg eddig nem vett aktívan részt a konfliktusban.

A helyzet egyre kétségbeejtőbb Libanonban, ahol több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát a heves harcok miatt – írja a BBC. A Világélelmezési Program helyi igazgatója, Matthew Hollingworth „szörnyű” helyzetről számolt be, míg az International Rescue Committee felmérése szerint a menekülttáborok lakóinak közel fele 15 év alatti gyermek.

Az izraeli légicsapások következtében eddig több mint 1300 ember vesztette életét, és számos stratégiai célpont, köztük a Hezbollah fegyverraktárai és megfigyelő-állomásai semmisültek meg. 

Az IDF több mint 200 célpontot támadott az elmúlt napokban.

Az izraeli offenzíva célja a Hezbollah visszaszorítása, különös tekintettel arra, hogy a szervezet jelentős fegyverarzenált halmozott fel az elmúlt években. 

A Hezbollah továbbra is számos rakétát lő ki Izrael területére, 

melyek közül sokat az izraeli légvédelem elfog. A határ menti izraeli települések katonai zónává váltak, a lakosság jelentős része elhagyta otthonát.

Ezt is ajánljuk a témában

A régió helyzete továbbra is robbanásveszélyes, és a humanitárius válság mélyülésével egyre kevesebb a remény a békére. 

A repülőtér melletti robbanásról készült videót itt nézheti meg:

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
counter-revolution
2024. október 04. 10:13
Terrorista zsidók.
Nasi12
2024. október 04. 10:07
Ha Izrael meg Libanon belépne a natoba ilyen nem fordulhatna elő:)
oberennsinnen49
2024. október 04. 10:06
A Deep State legújabb aljasságait látjuk, ezúttal Libanonban. Az ún. "nagy amerikai demokráciáét".
machet
2024. október 04. 10:00
Nem hinném hogy ez a szellem visszaküldhető már a palackba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!