Újabb korrupciós botrány Ukrajnában: tömegesen lógták el a katonai szolgálatot az ügyészek

2024. október 16. 21:44

Mozgássérült igazolással akarták megúszni, hogy a frontra kerüljenek.

2024. október 16. 21:44

Nyitókép: Pixabay

Az ukrán főügyészség vizsgálatot indított mintegy ötven ukrán ügyésszel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy mozgássérültséget igazoló dokumentumok vásárlásával próbálták elkerülni a katonai szolgálatot. A vádhatóság Telegram-csatornáján megjelent közlése szerint Andrij Kosztyin főügyész utasítást adott a belső vizsgálatra.

A jelentés szerint az érintett ügyészek mindemellett mozgássérülteknek járó ellátásban is részesültek, sőt egyesek közülük már az ukrajnai háború előtt beszerezték ilyen minősítésüket,

tekintettel arra, hogy így nehezebben bocsáthatták el, és előléptetéseknél is előnyben részesíthették őket.

Az ügy előzménye, hogy október elején Hmelnyickij megyében őrizetbe vették a mozgássérültség fokának megállapításáért felelős orvosi-szociális szakértői bizottság vezetőjét. A testületet vezető orvosnő, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának színeiben a megyei önkormányzat képviselője volt, több ezer ukránt minősített sérültnek és ezzel katonai szolgálatra alkalmatlannak fizetség fejében.

Házkutatások során több mint ötmillió eurónak megfelelő összeget foglaltak le nála a hatóságok, további milliós összegeket pedig külföldi bankszámlákon találtak meg. Az orvosnő fia a regionális nyugdíjalapot vezette, amely a különnyugdíjak megállapításáért volt felelős.

A vizsgálat azonban nemcsak Hmelnyickij megye ügyészségére, hanem más ukrán térségek vádhatóságaira is kiterjed. A két és fél éve tartó háború során Ukrajnában több korrupciós botrány napvilágra került, amelyekben nem utolsósorban a hadsereg tagjai is érintettek voltak.

Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, katonaköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Azonban a mozgássérültek, illetve egyedülálló ápolóik korlátozás nélkül szabadon kiutazhatnak.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. október 16. 23:59
Látszik tisztán, mennyire EU-érett Ukrajna. Feltűnően sok botrány lát napvilágot - és nem kevés esetben érintettek Zelenszkij környezetébe tartozó emberkék. Mivel nem voltak "védett" foglalkozások, ezért mindenki úgy próbálta menteni magát, és azzal, ami elérhető volt a számára. De azért az is érdekes, hogy már a háború előtt elindultak ezek a folyamatok. Nemcsak a nyugat, de bizonyos körök sokkal jobban tudatában voltak a várható katasztrófának, mint az kívülről látszott. Mégis engedték a helyzetüket ide jutni. Mi lehet a szándéka a nyugatnak Zelenszkijjel? Ezek a hírek nem éppen reményteljesek a számára....
bagira004
2024. október 16. 23:10
Ukránok azokhoz menekültek nyugatra akik az országukat háborúval leromboltatják.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 23:02
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­­­k­­e­l­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­x­­­i­­­ ­­p­­­u­n­­­c­­­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
bagira004
2024. október 16. 22:59
Óriási káosz nyomor hiány lehet . Ukránoknak oroszok felé kellett volna menekülni , eutól mit jót várnak idegenben . Azé az oroszoknál otthon vannak nyelv vérrokonság életmód szerint . Romokban lévő országot nyugat nem építi fel , Putyin az ukránokon segített volna . Putyin azért rombol mert a szomszédságában Amerika támaszpontot akar építeni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!