Tetőfokára hágott a háborús paranoia Amerikában: Putyin új szövetségese miatt áll a bál

2024. október 17. 14:38

Oroszország visszautasította az Egyesült Államok és szövetségesei vádjait.

2024. október 17. 14:38

Nyitókép: SERGEY GUNEYEV / POOL / AFP

Az Egyesült Államokat és szövetségeseit egyre jobban nyugtalanítja Észak-Korea nukleáris fegyverkezése és fenyegető retorikája, valamint az Oroszországnak nyújtott háborús segítsége – közölte szerdán Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes.

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy nyolc másik nyugati országgal együttműködve létrehoztak egy, az ENSZ Biztonságtechnikai Tanácsának helyébe lépő, Észak-Korea nukleáris rakétafejlesztési programjának megfékezését célzó szankciók ellenőrzésével megbízott testületet.

A diplomaták találkozót egy nappal az után tartották, hogy kedden Észak-Korea felrobbantotta a kommunista államot Dél-Koreával összekötő utakat a határ menti demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló részén.

A két Korea közötti feszültség 2022 óta egyre csak nőtt, amikor is Kim Dzsongün észak-koreai vezető stratégiai és partnerségi megállapodást írt alá Oroszországgal, melynek következtében az ország tovább növelhette saját fegyverarzenálját.

Oroszország március végén megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) Észak-Korea, illetve annak atom- és ballisztikusrakéta-programja elleni szankciók ellenőrzéséért felelős szakértői testület mandátumának meghosszabbítását.

Oroszország visszautasította az Egyesült Államok és szövetségesei azon vádjait, mely szerint a vétóval kívánja leplezni az ukrajnai háborúhoz Phenjantól vásárolt fegyvereket és rakétákat.

Campbell szerint vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea katonai és fegyveres segítséget nyújt Oroszországnak az Ukrajnával vívott háborújához, ami szerinte „tovább fokozza Európa instabilitását”.

Az ukrán média hónap eleji beszámolója szerint hat észak-koreai katona is volt azok között, akik október 3-án Donyeck megye orosz megszállás alatt álló részén haltak meg ukrán rakétacsapásban. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a részletek közlése nélkül azt, állította, hogy Észak-Korea katonákkal segíti Oroszországot a háborúban. Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes nem erősítette meg az ukrán média állításait.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2024. október 17. 16:02 Szerkesztve
Az ukránokat az Usa mellett fél Európa fegyverekkel meg lőszerrel tömi. Igazán nem értem, miféle kifogásuk van az ellen, hogy a másik oldal is szövetkezik, meg fegyverkezik. És ez még csak a kezdet. A közel-keleten is hasonló folyamatok indultak be.
sexykitty-5000116
2024. október 17. 15:42
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­k­­e­­l­­d­­­ ­a­­ ­­s­­­z­­e­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­c­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
bubi55
2024. október 17. 15:32
Ausztráliától Kanadáig hány "partnere" van Zselének, hány náció "önkéntesek" van a seregében? Megint csak a pánik keltés! Saját földjén vetné be őket, védekezni nem Ukrajnába, főleg nem irányítani. Nem biztos deszantosokat küldene akciózni Ukrajnába... Így megspórol időt az újoncok kiképzésére, nem kell újabb besorolást elrendelnie!
herden100
2024. október 17. 15:26
AMERIKA AZ AMERIKAIAKÉ! 1.1 milliárd lakos 42 millió négyzetkilométer SPANYOL, ANGOL, PORTUGÁL tanítás az iskolában. ( Illegális migráció okafogyottá válik. ) BOSTON-MEXICOcity-BUENOS AIRES AUTÓPÁLYA SEATTLE-SANTIAGO del CHILE SZUPERVASÚT EURÓPAI UNIÓ SZERŰ INTEGRÁCIÓ NINCS MEG TILTVA 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 Húsz év alatt egy prosperáló észak és dél Amerika ahol az emberek kutatni fejlődni önmegvalósítani akarnak. Ne feledjük Az Egyesült Államoknak olyan Héroszai születtek mint Carl Rogers. MEGVALÓSÍTHATÓ. AZ USA VISSZAVENNÉ A VÉDELMI KÖLTSÉGVETÉSÉT 300 milliárd Dollárra. A felszabaduló 500 milliárdból támogatná az integrációs folyamatot. 20 év alatt 10000 milliárd dollár. NEW DEAL. 🗽
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!