Támadásba lendült a Politico: nagyon nem tetszik a brüsszeli lapnak Orbán legújabb döntése

2024. október 28. 12:45

A lap meglehetősen szubjektíven számolt be a hírről.

2024. október 28. 12:45

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Ahogy arról a Mandineren beszámoltunk, szombaton parlamenti választást tartottak Georgiában, amelyet a Grúz Álom nevű jobboldali, békepárti párt nyert a voksok 54 százalékával. A párt 91 mandátumra számíthat a 150 fős törvényhozásban, amely a képviselői helyek 60,6 százaléka.

Az ellenzéki pártok a választás után közölték, hogy nem ismerik el a hivatalos eredményeket,

az egyik politikus egyenesen „alkotmányos puccsnak” nevezte azokat.

„Nincs új a Nap alatt: Georgiában szombaton nem azok nyerték a választást, akiket erre Brüsszel és a liberális mainstream kijelölt, hanem a szuverenitás-, béke- és családpárti kormányzópárt, mely nyíltan a nemzeti érdeket helyezi előtérbe” – reagált a hírekre a Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Vasárnap arról is beszámoltunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Georgiában (Grúzia) október 28-29-én.

A médiaértesülések szerint Irakli Kobakhidze miniszterelnök hívta meg magyar kollégáját,

és a delegációban részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is.

Neheztel a Politico

A Politico érdekesen számolt be a hírről: a brüsszeli lap egyenesen azt állította, hogy a magyar miniszterelnök találkozója georgiai hivatali partnerével „szakítás” az Európai Unió többi vezetőjével.

A lap arról is beszámolt, hogy Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy az Európai Bizottsággal közösen kiadott közleményben azt írta a hétvégi georgiai választásokról, hogy a megfélemlítés és az eljárási szabálytalanságok mellett „egyenlőtlen versenyfeltételek, polarizált légkörben zajló, megosztó kampány, valamint a közelmúltbeli törvénymódosítások választási folyamatra gyakorolt hatásával kapcsolatos jelentős aggodalmak” övezték.

Orbán Viktor vasárnap megerősített georgiai látogatása csak nemzeti minőségben történhet,

mivel a magyar kormányfő nem beszélhet az Európai Unió nevében, annak ellenére, hogy Magyarország tölti be az unió soros elnöki posztját” – mondta a brüsszeli lapnak egy név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata. Ehhez hasonlóan fogadták korábban azt is a nyugati sajtóban, amikor Orbán Viktor az orosz–ukrán háború megoldása érdekében békemisszióba kezdett.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. október 28. 16:29 Szerkesztve
..."Orbán Viktor vasárnap megerősített georgiai látogatása csak nemzeti minőségben történhet, mivel a magyar kormányfő nem beszélhet az Európai Unió nevében, annak ellenére, hogy Magyarország tölti be az unió soros elnöki posztját” – mondta a brüsszeli lapnak egy név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata."... NIXT BESZARREN : a hírek szerint a MAGYAR képviselők mellett EGY UNIÓS képviselő sem utazik Grúziába. Innentől, bármiről beszélhet Orbán, ő az Unióval kapcsolatban csupán Magyarország támogatását fogja megerősíteni. Ez olyan, hogy amikor Horthy Miklós Eugenio Pacelli biborossal, a későbbi XII. Piusz pápával tárgyalt ő sem a III. Német Birodalom, mint szövetséges nevében tárgyalt.
herden100
2024. október 28. 16:24
🤍 m.youtube.com/watch?v=AHqj6e7wKEs&t=21s&pp=ygUVSGVhbGluZyBlbmVyZ3kgY2hyaXN0
atti64
2024. október 28. 15:48
NÁCI PATKÁNYOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obsitos Technikus
2024. október 28. 15:42
"alkotmányos puccs" Ezt a faszságot már az itthoni ellenség is elsütötte, szóval egy kottából zenélnek. A két fogalom kizárja egymást, csak a rajongótábor kedvéért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!