Svédbűnözés: duplájára ugrott a bandaháborúban megölt emberek száma

2024. október 16. 19:09

A bérgyilkos egy ember megöléséért Malmőben 80 ezer, Stockholmban 50 ezer eurót kér a „megrendelőtől”.

2024. október 16. 19:09

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube/Euronews

A bandák által Svédországban elkövetett erőszakhullám az egyik legmagasabb gyilkossági arányhoz vezetett Európában: a halálos áldozatokkal járó lövöldözések száma egy év alatt több mint kétszeresére nőtt – számol be az Euronews. Tízmillió lakosra átlagosan napi egy lövöldözés jut, 2023-ban 53 ember halt meg lövöldözésekben.

Ezt is ajánljuk a témában

Malmőtől ötven kilométerre újságírók találkoztak egy névtelenséget kérő fiatal férfival, aki azt mondta, 14 évesen kábítószer-kereskedőként kezdte, de manapság különböző megbízásokat hajt végre, például robbant el vagy lövöldöz. 

A feladatokat titkosított üzenetküldő platformokon küldik, ő havonta átlagosan 7000 eurót keres.

Egy ajtó felrobbantása Malmőben háromezer euróba kerül, egy gyilkosság 80 ezer euró, ez utóbbiért Stockholmban 50 ezer eurót kérnek, mesélte, de azt is elmondta, hogy bár okozott sérüléseket másnak, de nem ölt embert. 

Ahogy az erőszak egyre szélesebb körben terjed, a bűnözők a kiskorúakhoz fordulnak, akik az életfogytiglani börtönbüntetés helyett a fiatalkorúakkal szembeni igazságszolgáltatással néznek szembe a bérgyilkosságokért. Az idei év első felében a gyilkosságokban részt vevő 15 év alatti gyanúsítottak száma csaknem négyszerese volt a tavalyinak.

A két évvel ezelőtti parlamenti választások megnyerése után az új jobbközép kormány egy olyan erőszakos országot vett át, amelyet 

csak Albánia és Montenegró előz meg az egy főre jutó fegyveres halálesetek európai rangsorában.

Svédország megpróbál lépéseket tenni a helyzet orvoslása érdekében. Október elején a kormány törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé teszi, hogy valaki névtelenül tegyen vallomást, hogy ne kelljen a bosszútól tartania. Erre csak kivételes esetekben, a bíróság mérlegelése alapján és legalább két év börtönnel büntetendő bűncselekmények esetében van lehetőség, továbbá abban az esetben, ha komoly kockázata van annak, hogy a tanúk vagy hozzátartozóik a vallomásuk miatt súlyos bűncselekmény áldozatává válhatnak.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanconegro
2024. október 16. 21:58
Van ismerősöm Malmő melletti városkában. Nemrég volt itthon. Kb harminsöt éve ment ki. Akkor még Svédország svéd volt. Manapság ha kinéz az ablakon feketéket és rengeteg hidzsábot lát. Akár túlozhat is, de nem olyan, ismerem húsz éve. Rettenetes.
Same
2024. október 16. 21:51
Amíg egymást ölik le van szarva! Ha túl sok lesz a bennszülöttek elleni erőszak itt is fel kell fegyverezni a lakosságot mint amerikában. Húlljon a férges migráncs….
danubius
2024. október 16. 21:03
Ez csak a kezdet, nyugi, lesz ez ötszörös is.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 20:30
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­e­­l­d­­ ­­­a­­­ ­­s­z­e­­x­i­­ ­­­p­­u­n­c­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!