Pénz, tojás és tyúk: újabb korrupciós botrány rázta meg egész Romániát

2024. október 10. 16:40

Nincs könnyű helyzetben a volt román egészségügyi miniszter.

2024. október 10. 16:40
The European Union flag is projected on the facade of Romanian Parliament on the eve of Europe Day in Bucharest, Romania May 8, 2024. With these illuminations taking place in cities across the continent, the European Parliament, national and local authorities send a message of togetherness to 440 million European citizens about the importance of the incomming European elections which will take place between 6-9 of June.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Korrupciógyanúval indult nyomozás Romániában Nelu Tataru parlamenti képviselő, volt egészségügyi miniszter ellen csütörtökön, ezért pártja, a bukaresti kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL), azonnal leváltotta őt a Vaslui megyei szervezet éléről.

A huszvárosi (Husi) kórházban sebészként dolgozó volt minisztert a korrupcióellenes ügyészség (DNA) jászvásári (Iasi) kirendeltségére idézték be kihallgatásra, és – a román médiának kiszivárogtatott információk szerint – az ügyészek azzal gyanúsítják, hogy pácienseitől rendszeresen kap hálapénzt.

Az utóbbi hónapokban – amióta megfigyelés alatt állt – állítólag több mint száz esetben fogadott el kisebb, 100 lej (8000 forint) körüli összegeket, sőt tojást és tyúkot is.

A DNA ügyészei csütörtökön házkutatást tartottak a huszvárosi kórházban, de Tataru lakását nem vizsgálhatták át, mert Romániában a törvényhozók ellen csak a parlament jóváhagyásával lehet házkutatást elrendelni, vagy előzetes letartóztatásba helyezni őket.

A december elsejei parlamenti választásokra készülő PNL sietett elhatárolódni korrupcióval gyanúsított tisztségviselőjétől. Tataru alig érkezett meg a jászvásári DNA-hoz, amikor Nicolae Ciuca pártelnök bejelentette: a párt politikai végrehajtó testülete leváltotta Tatarut a Vaslui megyei szervezet éléről, a liberális frakció pedig visszahívja a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöki tisztségéből.

A liberális pártelnök hozzátette: ilyen körülmények között Tataru nem szerepelhet a párt parlamenti jelöltlistáin sem.

Nelu Tataru mindössze néhány hónapig – 2020 márciusa és decembere között – állt az egészségügyi minisztérium élén, de a tárca egyik legismertebb vezetőjének számít, megbízatása ugyanis egybeesett a koronavírus-járvány kitörésével, amikor a válságstáb egyik vezető tisztségviselőjeként folyamatosan jelen volt a híradásokban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2024. október 10. 18:43
.....
bagoly-29
2024. október 10. 17:52
Ja, náluk csak ez számit korrupciónak! A milliárdos csalások azok nem.... Amúgy, ajándékot adni műtét és felépülés után - s azt elfogadni - egy előzőleg vadidegen sebésznek mert megmentette az egészséged/életed, s pláne pár száz/ezer forint értékben, ami alig több mint egy vendéglői baksis a pincérnek, az mitől akkora bün?
Dunhill67
2024. október 10. 17:10
nahát,ki hitte volna...bezzeg:))
sexykitty-5000108
2024. október 10. 17:07
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­k­­e­­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­­z­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­n­­­c­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!